DR. VEDRES ANDRÁS HONLAPJA

 

Dr. Vedres András írásai

Könyvbemutató: SZELLEMFORRÁS - GÉNIUSZOK A HUSZADIK SZÁZADBAN

Írtam egy esszékötetet a századforduláskor. Abban a  XX. század szellemét idézem meg magyar származású Nobel-díjasok életéből vett példák segítségével.

 Válogatott  írások - amelyek megjelentek 1991-től (Új: 2017.12. 31.)

Raffaello és a feltalálók céhe (1991)

Ez az írás bemutatja azokat a társadalmi-gazdasági viszonyokat, amelyek jellemzőek voltak a Magyar Feltalálók Egyesületének megalakításakor, és beszámol az első időkről. Tantae molis erat.....

Egy kiállítás képei, avagy a majmok és a ketrec (1991) 

Leltározni kellett volna a rendszerváltozás után mindenkinek és mindenhol. A találmányok terén a Magyar Feltalálók Egyesülete elvégezte ezt a munkát. Sőt készültünk a "nagy" leltárra, egy világkiállítás megrendezésére Budapesten. Sajnos abból semmi sem lett. Erre az alkalomra készülő műveinket azért később más rendezvényeken bemutatták a magyar feltalálók.

Fagylaltgép-diplomácia (1991)

Miután Romániában is megbukott a szovjet típusú rendszer 12 találmányt elvittük Aradra, egy termékbemutatóra. 
Erről az eseményről szól e riport.

Szilveszteri szörny (1992)

Fontosak az anyagiak. Előteremtésük fáradságos folyamat, különösen kissé megalázó, ha koldulni kell azoknak, akik az érték forrásait teremtik meg. Ez az írás még parlamenti tudósításnak is felfogható.

Egy mondat 1881-ből (1993)

Azt hittük, az Antall-kormány megalakulásakor eljött végre a mi időnk is. Megalapozott várakozásunkat táplálta miniszterelnökünk szűzbeszédének legfontosabb megállapítása: "egyetlen erőforrásunk maradt, az alkotóerő". Annak felhasználására tenni is kell valamit. Még 1990-ben javasoltuk a kormánynak, részesítse adókedvezményben a találmányok megvalósítóit. Érvelésünket évszázados törvényeinkkel támasztottuk alá. 

Hogyan tovább? (1994)

Öt évvel ezelőtt Kőbányai Gyógyszeráru Gyárban (régi-új nevén Richter Gedeon Rt.) dolgozott egy helyen belül a legtöbb feltaláló. Ott beszéltünk össze, hogy kell egy egyesület. Megalakítottuk. A Jurtában az első közgyűlésünkön majd’ ötszázan fogadtuk el a végleges Alapszabályt és választottunk vezetőséget, amely újraválasztva azóta is szolgál. Az érdekvédelem terén harcoltunk a feltalálókat érintő kedvezmények eltörlése ellen. Vesztettünk. De azért sikereink is voltak. Ez az  írás válasz akar lenni egy kérdésre....

A feltalálók adventje (1996)

A magyar szabadalmi jogrend centenáriuma 1996-ban volt. Az ünnepre készül az ember, először lelkiekben. Majd vendégeket hívunk, vásárolunk, sütünk-főzünk. Új ruhát is készíttetünk, és ajándékokról gondoskodunk. Ilyesmiről szól ez  az írás.

A Géniusz Omnibusz (1996)

A Közlekedési Múzeumban 1996-ban több mint féléven keresztül látható volt a magyar szabadalom centenáriuma alkalmából a "Szellemi Tulajdon" címmel rendezett kiállítás. Ezen bemutatkozott a Szellemi Tulajdon Világszervezete és a száz éves Magyar Szabadalmi Hivatal. Az évszázad jelentős magyar találmányai mellett művészeink alkotásai századunk géniuszát varázsolták elénk. A kiállításon a jogvédelemről tájékoztató szolgálat működött, az "Ötletkaptár" pedig fogadta az ötleteket. De volt ott még egy érdekes látványosság, egy eredeti omnibusz...>>> a cikk képekkel itt

Történelmi lecke (a) fiúknak (1998)

A hazai feltalálás nagybeteg, bár állapotát jól szépítik a Magyar Feltalálók Egyesületének sikerei. A bajokról, és azok okairól valamint a gyógyításhoz szükséges medicinákról szól e dolgozat, amely akkor született, amikor a FIDESZ kapta kézbe az ország kormányrúdját, első alkalommal (a "lecke" szövege itt) 

A nagy ajándék (1999)

A Magyar Feltalálók Egyesülete 15. "szülinapját" ünnepeltük a  Mátyás templomban, amely a magyar ember számára nem csupán egyházi épület vagy műemlék, hanem szimbólum. Jelképe ezeréves történelmünknek, hitünknek, kultúránknak. Az ősi falai között 1999. szeptember 16-án délután háromkor több száz feltaláló és családtagjaik, egy díszes zászló és arany csillogású ikonkép várja Ladocsi Gáspár vezérőrnagy tábori püspököt és kíséretét. A tudósítás különösen annak szól, aki nem volt jelen az eseményen  (riport képekkel itt).

Kékségben csillagok nemzeti pántlikákkal (2004)

Egy álmunk valóra vált, tagjai lettünk az Európai Uniónak. Most úgy látjuk, érzékeljük az EU dolgait, mint egy családba házasság révén éppen bekerült feleség vagy férj. Aki még kissé az idegen, lélekben nem teljesen azonosult az új családjával, és a korosabb, tehetősebb új rokonainak hibáit szemében nem homályosítja, torzítja a változtathatatlanba való beletörődés, vagy a megszokás, vagy a szeretet-gyűlölet. E szemlélet előnyeinek kihasználásával itt röviden összegezi az új családunk, az EU innovációs helyzetét ez az írás.

Találjuk ki, vagy felejtsük el?

Motiváció nincs, marad az alkotói szenvedély: feltalálók Magyarországon (2005)

Interjú, készítette Kálmán Zsuzsa > > > a szöveg itt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára írott három igaz elbeszélés: Bokszer és öngyújtó (56-os elbeszéléseim)  (pdf)

Virtuális fütyülésem (ünnepi élményem)

A szellemi tulajdonról egy XXI. századi szemüvegen át (I. rész) - 2016.   Megjelent a Szellemi Tulajdon Világnapjára (2016. április 26.) > > >

"Hass, alkoss, gyarapíts" - Találmányok nélkül nincs innováció  (2016)

A bajuszomról (igaz karcolat) - 2017  

Fagykerítés (Szibériai élmény) - 2017  

 Fogy a nemzet (kacsaetető élmény) - 2017  

Kis Virtuális Migránsmúzeum - 2017

Fontosabb Facebook bejegyzéseim 2017-ben

E helyen a  közlés folyamatos...

 

E-mail  - Tel.: +36/20 945 8078