Hírarchívum 2006.

 2006.  12.  31.

Vedres András IFIA elnök 2006. évi tevékenysége > > itt (angol nyelvű képes beszámoló)

2006.  12.  19.

Sajtóközlemény

Átadták az „Év feltalálója” díjat és értékelték a 2006. esztendőt a hazai feltalálás és innováció tekintetében a Magyar Feltalálók Egyesülete közgyűlésén.

E díjat az nyerheti, aki külföldön rendezett találmányi bemutatókon a legsikeresebb magyar résztvevő. Ebben az évben a MAFE kilenc külföldi nemzetközi kiállításon összese 70 témát mutatott be. Dr. Nashwan Khaled, jemeni származású nálunk élő sebészorvos érszűkületet hanghullámokkal kezelő készülékével összesen 8 aranyérmet nyert, így ő lett e cím birtokosa. Találmányát már sikeresen alkalmazzák érszűkületes betegek kezelésére.

 A hazai innováció sikereinek minden idők legjelentősebb nemzetközi elismerését jelenti, hogy ez év májusában Vedres Andrást választotta meg elnökévé a Feltalálók Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége (IFIA). E világszervezetnek 83 országból vannak tagjai.

 A hazai találmányok száma az elmúlt század nyolcvanas éveitől kezdve folyamatosan csökken. Innovációs potenciálunk jelenleg a fejlődő országok színvonalára esett vissza.

 Az egyre kevesebb találmány hasznosítása tekintetében viszont jelentős eredményeink vannak. Például a fajlagos licencia kereskedelem tekintetében az Európai Unió országai között vezető helyen állunk Köszönhető ez a Magyar Feltalálók Egyesülete által közel húsz éve folytatott találmányi marketing munkának. Annak fontos eszköze 1996-tól kétévenként megszervezett GÉNIUSZ nemzetközi találmányi kiállítás Budapesten. Az elmúlt szeptemberi ilyen eseményen 20 ország vett részt. A magyar csapat 148 új találmányt mutatott be. Ezek közül a legsikeresebbeket választotta ki az Egyesület a külföldi bemutatókra. Azokon jelentős üzleti sikerek is voltak.

 A találmányok hasznosítására az állami támogatás az Innovációs Alapból végre kívánatos irányba megindult, példa erre a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kezelt „Irinyi János program”, amely a hazai innovációt a találmányok hasznosítása útján támogatja. Ennek eredményei már érezhetőek, számos új találmányunk révén növekedni fog az adóbevétel, hamar megtérül az állami támogatás.

 

  2006.  11.  13.

KÖRLEVÉL

Tisztelt Feltalálótársam!

Köszöntöm egy akadályokkal nehezített, de mégis sikeres esztendő végén. A MAFE életében ez volt a tizenötödik. Most a 2006. évi munkánk értékelése és a jövő feladatainak kitűzése következik.

Három jelentőségteljes eredményünk volt.

  • Az első, hogy engem áprilisban a feltalálók világszervezete (IFIA) elnökévé választott 82 ország. Úgy vélem, hogy ez a MAFE munkájának, a tagság feltalálói aktivitásának az elismerése is.
  • A második a GÉNIUSZ volt Budapesten, amelyen az NKTH támogatásából díjmentes kiállítói helyet biztosítottunk mindenkinek. Ez a hatodik ilyen rendezvény nagy siker aratott.
  • A harmadik eredményünket találmányaik külföldi marketingjével értük el. Ezúttal az IFIA támogatásával Moszkva, Genf, Párizs, Belgrád, Új Vidék, Zágráb, Bukarest, Taipei és Szöul innovációs kiállításain szerepeltünk a tagság kiváló találmányaival.

 Díjkiosztó ünnepség és Közgyűlés

 A MAFE 2006. évi Közgyűlését dr. Szántay Csaba elnök 2006. december 18-án 11 órára összehívta.
Helyszín: Budapest, XI. Fehérvári út 130. I. emelet (INNOSTART). Határozatképtelenség esetén az Alapszabály szerinti második kitűzés: ugyanakkor 11.30 órára, ugyanott.

 Napirend:

11.00 óra        Elnöki megnyitó

 A MAFE tagok által külföldön elnyert díjak átadása

11.30 óra       Beszámoló a 2006. évi munkáról (Közhasznúsági jelentés) és vita

Tervek a 2006. évre és vita

Főtitkárhelyettes megválasztása

Zárszó

Tájékoztatom, hogy 2007-ben is folytatjuk a magyar találmányok külföldi megismertetését célzó akcióinkat. Ha szándékában áll szerepelni, akkor mihamarabb jelentkezzen. A PATENT hírlevelünk következő száma várhatóan januárban jelenik meg. A legfrissebb híreinket honlapunkon (www.inventor.hu) megtalálja.

Az APEH kereken 500 ezer forintnyi támogatást közvetített felénk az 1% adományokból. Ezt az összeget a GÉNIUSZ kiállítás megrendezésénél használtuk fel. Kérjük adózó tagjainkat, hogy a közösségünknek küldjék adójuk 1%-át. Ezt megtehetik, ha a rendelkező nyomtatványon adózáskor kedvezményezettnek feltüntetik:

 Magyar Feltalálók Egyesülete, adószám: 19012487-2-43

 Végezetül megköszönöm, ha már befizette a 2006. évi tagdíjat. Akik még nem adták fel, kérem, hogy a mellékelt csekken tegyék meg. Emlékeztetőül a MAFE tagdíj, keresőknek minimum évi 4000 Ft., míg nyugdíjasoknak, diákoknak minimum évi 400 Ft. Külön köszönöm, azoknak, akik a tagdíjukat megtoldották.
A megállapított összeg már egy évtizede változatlan, közben a Forint persze jelentősen veszített értékéből.
A MAFE nem követi az inflációt, inkább a nagylelkűségre számít, ami dicséretes tulajdonsága az embernek! Mellékelten megtalálja csekkünket, amelyen elküldheti tagdíját, adományát.

 Budapest, 2006. november 13.

 Áldásos Karácsonyt és sikeres találmányokban gazdag Újesztendőt kívánva, maradok tisztelettel szolgálatára:

  Dr. Vedres András főtitkár                      

  2006.  10.  08.

Az üzleti titok (know how) védelmére vonatkozó törvény változtatása a láthatáron

Az üzleti titok (know how) és a szabadalom együtt nyújt kielégítő védelmet a bitorlók ellen. A Polgári Törvénykönyv szabályozza az üzleti titok (know how) védelmét, míg a szabadalomra külön torvény vonatkozik.

A kormányzat tervbe vette a Polgári Törvénykönyv reformját. A tervezet változtatni akarja a jelenlegi szabályozást az üzleti titok (know how) védelmére vonatkozólag. Nem mindegy a feltalálók és szabadalmasok számára, hogy a tervezett változtatások szolgálják-e az érdekeiket, vagy azok ellenében hatnak majd.

Kérjük tagjainkat, hogy tájékozódjanak e módosítás felöl, majd fejtsék ki felénk nézeteiket, hogy kialakíthassuk a közös álláspontunkat a módosítás előtti egyeztetéseknél.

Segítségül közöljük dr. Bobrovszky Jenő tanulmányát "Rejtélyek és fortélyok" címmel.

 

 2006.  09.  14.

Sikerrel zárultak Budapesten az IFIA események: GÉNIUSZ Nemzetközi Találmányi Vásár, IFIA kiállítások és konferencia

Beszámolók > > > itt

 2006.  07.  14.

Az EU szabadalom a láthatárra került. Közlemény a tárgyban tartott brüsszeli meghallgatásról > > > itt.

 2006.  06.  15.

Másfél milliárd forint pályázható feltalálóknak!

Pályázat neve: "Irinyi János Program - K+F eredmények és innovatív ötletek egyéni megvalósítása", kiírója: NKTH.

A pályázat június 15-én megnyílt! A beadási határidő július 7-én 13 óra. A pályázatok kiértékelése folyik.

További felvilágosítás > > >itt.

 2006.  06.  13

A kormányzat eltörölni tervezi az alkotói adókedvezményt. MAFE közlemény e tárgyban > > > itt

2006.  06.  13

 Innovációs Nap Brüsszelben > > > itt

2006.  06.  13.

GÉNIUSZ Nemzetközi Találmányi Vásár Budapesten, 2006. szeptember 9-12. között  > > > tájékoztató itt

A helyfoglaló jelentkezést lezártuk. Minden standhely betelt. Magyarországról 135 témát mutatnak be, külföldről közel annyit.

2006.  06.  13.

Vedres András MAFE főtitkár a feltalálók világszervezete (IFIA) élén  > > > további info
 

2006.  05.  18

Vadász József tagtárs elhunyt > > > nekrológ

 2006.  05.  06.

Sajtótájékoztatót (05.04.) rendeztünk, melynek keretében átadtuk az első negyedévben külföldön megszerzett díjakat. A tájékoztatónk anyaga > > itt

 2006.  04.  01.

Megjelent a PATENT 24. számának elektronikus változata > > > itt

 2006.  04.  30.

Külföldi találmányi bemutatók az első negyedévben (2006)

 VI. Moscow International Salon of Innovations and Investments (Moszkva, 2006. február 7-10.)
Oroszország legjelentősebb innovációs eseménye, kormányszervek támogatásával és díjaival, a moszkvai vásárközpontban került megrendezésre. A MAFE most másodszor állított ki ezen a fórumon.

A következő tíz témával szerepeltünk > > > tájékoztató itt

 

M2I Salon – Mondial Invention Innovation (Párizs, 2006. március 10-12.)
A hires Cité des Sciences volt az otthona ennek az eseménynek. A MAFE itt még nem szerepelt.

A következő 24 témával utaztunk > > > beszámoló itt

 

34. International Exhibition Inventions, New Techniques and Products (Genf, 2006. április 5-9.)
A hagyományos Genfi Szalon jelentősége, hogy számos nemzetközi szervezet, amely az innovációnál érdekelt a városban található, így munkatársaik itt ismerkednek meg az új témákkal. A MAFE 1990-től folyamatosan részt vesz ezen a kiállításon.

Beszámoló  > > > itt

 

9. Mosztári Nemzetközi Vásár (április 4-8.) magyar standján tartott MAFE bemutató, részletek > > > itt

 2006.  02.  23.

Új támogatás szerzési lehetőség

Pályázat neve:

Vállalati innováció támogatása (GVOP-2005-3.3.3. (KKV) /3) Beadási határidő: 2006. 04. 10. Nyerhető támogatás: 5 - 75 millió Ft. között.

További felvilágosítás > > >itt.

  2006.  02.  22.

Lengyel legmagasabb elismerés magyar feltalálónak

Kazimierz Marcinkiewicz Lengyelország miniszterelnöke kitüntetést adományozott a technikai innováció elősegítőinek. A „Találmányi érdemekért” borostyánnal ékesített rendjelet elsőként Vedres András a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára vehette át Varsóban február 20-án. A kitüntetettek között volt a korábbi lengyel kormányok kutatási-innovációs államtitkára, Marek Bartosik professzor valamint néhány jeles lengyel feltaláló.

 

 

 

 2006.  02.  13.

Elhunyt a lengyel testvérszervezetünk elnöke > > > gyászjelentés itt

2006.  01.  18.

Megjelent a PATENT 22-23. dupla számának elektronikus változat