13. MAGYAR FELTALÁLÓK NAPJA

 

 VIRTUÁLIS ÜNNEPLÉS

 

2021. június 14. (Hétfő)

 

Internet, az oldal linkje: https://www.inventor.hu/mfn13.html

 

 

 

 

Több országban már hosszú évtizedek óta megünnepelik a saját feltalálóik napját. A Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 2008. évi Közgyűlése közfelkiáltással elhatározta, hogy:
 

a Magyar Feltalálók Napja június 13-án legyen.

Azért esett e napra a választás, mert 1941. június 13-án jelentette be Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós, Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására című találmányát, amelyre a Magyar Szabadalmi Bíróság 133 789. számon 1947-ben szabadalmat adott. Ez a magyar szabadalom indította el e létfontos vitaminnak a gyógyszerré válását. Nincs ezen kívül még egy magyar szabadalom, amely ekkora hatású lett volna az innováció terén.

Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról > > > itt olvashat.

VIRTUÁLIS DÍSZTEREM

 

Szent-Györgyi Albert: Fohász

 

Uram! Ezt a gyönyörű Földet adtad otthonunknak,

Mélyébe mérhetetlen kincseket rejtettél,

Képessé tettél, hogy megértsük művedet,

Megkönnyítsük munkánkat, száműzzük az éhséget és betegséget.

 

Mi kiássuk a kincseket, hogy azokat eltékozoljuk,

Belőlük a pusztítás félelmetes eszközeit készítjük,

Hogy azokkal leromboljuk, mit más ember épít,

Míg azok ellenünk nem fordulnak és elpusztítanak minket, és gyermekeinket.

 

Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban,

Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját,

Hogy ez a mi bolygónk a békesség, a bőség,

A boldogság és szépség biztos otthona lehessen.

 Ámen


 

Köszöntő

 

A magyar Feltalálók Egyesülete nevében tisztelettel köszöntöm a 13. Magyar Feltaláló Nap megünneplésére tartott virtuális eseményünk résztvevőit.
Mindenekelőtt kegyelettel emlékezzünk meg a koronavírus járványban elhunytakról, és fejezzük ki együttérzésünket a hátramaradottjaik felé egy csendes fohásszal......

 

Műanyag diszitett koszorú D 50 tipus - eMAG.hu

 

Különös aktualitást ad az ünneplésünknek, hogy napjainktól számolva 125 éve kaphattunk törvényes magyar szabadalmat hazánkba találmányainkra.  Ez alkalmat kínálhat egy leltár elkészítésére, a letűnt XX. Század és a beindult új évszázadkezdés magyar feltalálásáról, megállapítandó az egyes korszakok alatti aktivitásunk változásainak okait. Ez különösen azért fontos, hogy az utóbbi két évtizedes hanyatlás után, ismételten növekedjék a hazaiak feltálalói aktivitása.

 

A nagy feltaláló elődök példájának folytonos felmutatása egy szerény alkotókedv növelés. Ezért is tartjuk immáron 13 éve ezt az ünnepséget.
E sorozat elindulása 2009-ben volt. Tudja-e a nagyközönség, hogy ki volt az, akinek a javaslatát a MAFE ügyvezetőség annak idején elfogadta, majd kinyilvánította június 13-dikát, a leghíresebb úttörő magyar találmány, a C-vitamin gyártás prioritási dátumát a Magyar Feltalálók Napjának?

Elárulom, hogy a javaslattevő dr. Nagy Ferenc, Génius-díjas társunk volt, aki „ünnepmérnökként” szolgál bennünket is. Ö hetedhét-határon ismert tudománytörténész és dokumentátor, aki barátja volt életében számos magyar zseninek, mint Bay Zoltánnak, Teller Edének, Oláh Györgynek és másoknak. Könyveket írt, szerkesztett és kiadott, melyek méltó emléket állítanak nagyjaink munkásságának. Elindítója és vezetője a Bay Zoltán alapítványnak, amely egyedüli ápolója a nagy tudós-feltaláló hagyatékának.
Köszönjük Feri, amiket tettél, és adjon erőt neked az Úr, a további értékes szolgálatodhoz!

 

Dr. Nagy Ferenc az ünnepségünkön 2009-ben

 Ez a virtuális ünneplés meg nem jöhetett volna létre Rossu Tamás barátunk technikai segítsége nélkül, köszönjük Tamás!

 

Tisztelt barátaim, félő, hogy a koronavírust még nem győztük le. A világunk egy nagy faluvá vált, az a fránya vírus meg egy „köpönyegforgató alak” ezért fertőzés könnyen újra fellobbanhat. Ezért javaslom, hogy a már megszokott elővigyázati teendőket továbbra is szigorúan tartsák be, mindaddig, amíg a WHO nem hirdeti ki a világjárvány megszűnését.

 

Baráti üdvözlettel:

Dr. Vedres András MAFE főtitkár

VIRTUÁLIS SZÍNHÁZTEREM

Tudnivalók:

Otthonában mindenkinek kényelmes székekkel, gazdag büfével.
Az előadás alatt szabad beszélgetni, ki-be járkálni.
A nézéshez alkalmas bármelyik video lejátszó program, mert az előadás mp4 formátumban van rögzítve. Hangszóró, vagy fülhallgató szükséges.

A műsort könnyű megszakítani, aztán annak követését akár mikor, lehet folytatni, csak egy klikk, és kész.

Az első és második felvonás 25 perces, a harmadik hosszabb, 1 óra 15 percig tart. Az előadás a honlapunkon marad később is.

 

Előadásra kerül:

Találmányok, feltalálók és szervezeteik Magyarországon 1896. és 2021. között

Történelmi "dráma" három felvonásban

Írta és előadja: Vedres András

 

Első felvonás  (1895-1936.)        Második felvonás (1963-1945.)       Harmadik felvonás  (1945-1989.)

 

VIRTUÁLIS KONFERENCIATEREM

Dr. Vedres András: Találmányok a koronavírussal kapcsolatban (pdf formátumban)

VIRTUÁLIS HOZZÁSZÓLÁSOK

Bárki hozzászólását fogadjuk és utána itt nyilvánosságra hozzuk, ha elküldi nekünk a genius@inventor.hu címre.


Szöllösy János bemutatja: "Vírus fertőzéseknél, különösen a COVID-19 járványban előnyös cink, szelén, huminsav, valamint aszkorbinsav tartalmú étrend kiegészítő kompozíció és ebből formált készítmények, valamint előállításuk" c. magyar találmányi bejelentést (P2100011)

Sipos Balázs hozzászólása itt.


 

 

"Nekünk magyaroknak az a legfőbb bajunk a világban, hogy rólunk mást alig tudnak, mint hogy militaristák vagyunk és hogy itt terem a csikós, a csárda, a betyár és a gulyás. Ezen nincs sok tisztelni vagy megbecsülni való... - írta Szent-Györgyi Albert nyílt levelében több mint fél évszázada, és azt tartotta kívánatosnak, ha minden erőnket az alkotó, építő munkára fordítjuk és a kultúra terén próbálunk erősek lenni."