Beszámoló

a 8. YENKEE INVENTION EXPOSITION kiállításon történt részvételünkről
(Waterbury, CT USA;Kennedy High School, október 12-13.

 

 

Témák jegyzéke

 

Category 2

Multifunkciós tároló rendszerek kartonpapírból, feltaláló Balogh András:

A találmányt két szabadalom védi. Az egyik egy CD lemeztartóra vonatkozik, a másik pedig bútorokra. Ez utóbbiak kartonpapírból állnak. A papír elemeket iratcsipeszek tartják össze. A bútorok teherbírása megfelelő, könnyen össze és szétszerelhetőek.

 

Category 1

Üzemanyag megtakarító autókhoz, feltaláló Berta Ferenc:

Az ÖKOLINE nevű szerkezet speciális helyzetű és anyagú mágneseket tartalmaz. Ha a gépkocsi üzemanyag ellátó rendszerébe építjük, akkor a fogyasztás és a károsanyag kibocsátás csökken.

 

Category 1

Golyópálya építő játék, feltaláló Fuchsné TolnaY Judit

Ez egy olyan építő játék (Boyongolo),  amelynek elemeiből pályát építhetünk golyók számára, úgy hogy azokat a gravitáció hajtja végig. E játék rendkívül szórakoztató, de egyben a mozgás egyes fizikai törvényeit segíti megérteni.

 

Category 5

Alacsony nátrium-klorid tartalmú sókeverék, feltaláló Gyarmathyné Nemes Erzsébet dr.

E készítmény (VIVEGA) csupán 17 % nátrium-kloridot tartalmaz. Összetevői között kálium és magnézium-sók, szárított zöldségkeverék, és C-vitamin is van. A VIVEGA íze kellemes, fogyasztása szív és érrenszeri betegségekben szenvedőknek különösen ajánlott.

 

Category 7

Többcélú fatorony, feltaláló Hegedüs János:

A szerkezete rétegelt fából és speciális fém rögzítő elemekből áll, olyan elrendeződésben, amely rendkívüli merevséget biztosít a toronynak. Ezért a torony annyira csavarodás-mentes, hogy kiválóan alkalmas mobil telefon antennák tartására. Megjelenése a tájba illeszkedik, ezért esztétikus kilátóhely is lehet rajta. Az élettartama, mint a fém tornyoké. Magyarországon már több mint egy tucat ilyen torony megépült.

 

Category 7

Szilikát granulátumok (Geofil bubbles) üveghulladékból, feltaláló Hoffmann László et al.

A találmány szerinti eljárással megőrölt üveghulladékból granulálással és olvasztással különböző méretű és tulajdonságú szilikát gömböket lehet előállítani. Ezek, mint a kavics, a beton készítéséhez használhatók. Az ilyen granulátumból készített beton fajsúlya alacsony (vízen is úszhat), valamint hő és hangszigetelő tulajdonságú.

 

Category 5

Kullancseltávolító kanál, feltaláló KAPILLER Zoltán dr.:

A hagyományos kullancseltávolító eszközök és módszerek mind olyan traumát okoznak a féregnek, hogy az váladékait a megcsípett egyénbe üríti. Ekkor történhet a fertőzés. Ez a kanálka semmilyen bántódást nem okoz a kullancsnak a kivétel alkalmával, ezért használata során fertőzésveszély nincs.

 

Category 7

Foszformobilizálás növények számára, feltaláló KÁLMÁN Dániel:

A módszer során egy speciális baktériumtörzset juttatunk a talajra. A baktériumok ott elszaporodva, lebontják az úgynevezett kötött foszfort olyan vegyületté, amelyet a növények már tápanyagként fel tudnak venni.

 

Category 3

Változtatható szögű tengelykapcsolat, feltaláló Nádas Béla dr.:

A szerkezet képes két tengelyt úgy összekapcsolni úgy, hogy azok azonos sebességgel forogjanak, és az általuk bezárt szög forgás közben is változtatható. Ez az új gépelem egyszerű, zajmentes és kevés a veszteség, amit okoz.

 

Category 7

Ivóvíz tisztítás, feltaláló TÖRŐCSIK Mihály dr.:

E módszer egy új adszorbens alkalmazásán alapul. Az egy szintetikus vegyület és egy ásvány speciális keveréke. Ha az adszorbensen átfolyatjuk a vizet, akkor az megtisztul az arzén, ólom, kadmium, cézium stroncium és egyéb nehézfém nyomoktól. Azonban a módszer legnagyobb előnye, hogy a vízből eltávolíthatók a baktériumok is.

 

Category 5

Univerzális füldugó, feltaláló Szentiványi István:

A fül anatómiájából megállapítottan a dugók ötféle méretben készülnek rugalmas szilikon gumiból. A konstrukció olyan, hogy a dugók szelektív zajvédők. Elláthatók hangszóró csatlakozóval is. Viselésük kényelmes és biztonságos.

 

Category 3

Univerzális csatlakoztató modul, feltaláló VÁRNAI Nándor:

A modul főleg dekorációs csőelemek csatlakoztatására szolgál, mert olyan, hogy teljesen láthatatlan, a csőátmérő nem változik. A kötés szilárd, és könnyedén oldható.

 

Az összes témát szabadalmak védik Magyarországon, külföldön a védelem megszerzése folyamatban van!

 

Category 8

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) tevékenységének bemutatása

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht., angol nevének kezdőbetűiből alkotott rövid nevén az ITDH a Gazdasági Minisztérium és a Külügyminisztérium felügyelete alatt tevékenykedik. 1993-ban alapították. Kapcsolatokat teremt a belföldi vállalkozók, az állami és regionális közigazgatási intézmények és a külföldi partnerek között. Az elmúlt évek során kiépült államigazgatáshoz és a piaci szereplőkhöz fűződő formális és informális kapcsolataival a megszerzett gazdaság- és piacismereteivel kiemelkedik a hasonló profilú cégek közül.

Az elnyert díjak

Yankee Ecological Prize:

Ivóvíztisztítás, feltaláló TÖRŐCSIK Mihály dr.

Elismerő oklevél:

Minden bemutatott téma

 

Képriport és beszámoló

A magyar stand

A kullancskanálról NBC riport készül

 

Genius díjat adományoztunk az alábbi amerikaiaknak:

William C. Crutcher (A Yeankee szervezéséért)

Forman School (Pókhálónból fonál)

Eileen M. Haas (Légszűrő)

Lisa A. Bryant (Fonál uszony)

W. C. Crutcher átveszi a díjat

A magyar bemutató az ITDH támogatásával valósult meg.