Dr. Khaled Nashwan (1971-2021.)

sebészorvos, a MAFE tagja,
a Jemeni Feltalálók Egyesületének elnöke

Emlékoldal

 

A Jemeni Hírügynökség (YPA) jelentette:

 

SANAA, 2021. április 02. (YPA):
 

Mahdi Al-Mashat, a Legfelsőbb Politikai Tanács elnöke csütörtökön részvétét fejezte ki a jemeni orvos és feltaláló, Khaled Awad Saleh Nashwan halála miatt.

Dr. Nashwan 50 éves korában hunyt el egy gyógyíthatatlan betegség, a COVID-19 miatt, amelyet egy orvosi területen végzett munkával és nemzeti sikerekkel teli élet után szenvedett el.

Dr. Nashwan testvérének és fiainak eljuttatott részvétnyilvánításában Al-Mashat elnök megdicsérte az elhunyt erényeit, aki megtisztelő modell volt a tudós számára, sikeres feltaláló és gyakorlott adminisztrátor, valamint az egyik legkiválóbb férfi Jemenben.

Al-Mashat elnök megerősítette, hogy a haza veszített Dr. Khaled Nashwan távozásával, a legkiemelkedőbb tudományos személyiséggel, aki egyértelmű eredményekkel rendelkezett a haza szolgálatában és hozzájárult a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséhez az országban.

Méltatása:

Nyugodjon békében Dr. Khaled Nashwan, Jemen egyik legkiemelkedőbb egészségügyi vezetője és a világ egyik vezető kutatója az érbetegségek egyik vezető kutatója. A héten halt meg a coronavirus járvány következtében.

Dr. Nashwan Sanaa-ból származik, ahol orvoslást tanult, mielőtt Magyarországon folytatta oktatását. Ott találta fel a Nashwan Parashangot, egy eszközt, amelyet az artériás betegségek kezelésére használtak sebészeti beavatkozás nélkül. Dr. Nashwan Magyarország év feltalálójának (2006) nevezte el, és több mint 30 nemzetközi díjat nyert, köztük a ′′ Nemzetközi Feltalálók Lovagja ′′ címet is.

Miután visszatért Jemenbe, Dr. Nashwan létrehozta a Khaled Nashwan Orvosi Központot Sanaa-ban is, mint korábban Magyarországon, amely a szív-és érrendszeri betegségek kezelésére szakosodott. Továbbá azon dolgozott, hogy feltaláló laboratóriumokat hozzon létre Jemenben, hogy támogassa a jemeni feltalálók jövő generációinak fejlesztését.
Dr. Nashwan a 2001-es Magyar Irodalmi Díjat elnyerő magyar író és költő is volt, és a jemeni kultúra külföldön való terjesztésének szenvedélyéről ismert.

Dr. Nashwan egyike a több mint 100 egészségügyi dolgozónak Jemenben, akik a COVID-19 miatt haltak meg. A veszteségük pusztító, amikor egy orvosi szakember meghal Jemenben, a hatás kiterjed az egész közösségre, amelyet kiszolgáltak.

 

 

 

Levél Khaled Nashwannak az örökkévalóságba

 

Khaled!
Üzenem Neked, hogy nagyon kedveltelek.
Honfitársamnak tekintettelek téged, és nekem az is maradsz mindörökre. Több évtizede jöttél „Sába királynő országából”, Jemenből Pécsre orvoslást tanulni, majd megtelepültél nálunk. Gyógyítottál magyarokat, miközben érszűkület kezelő olyan berendezést találtál fel, amely lehetővé tette e kórban szenvedők gyötrelmeinek csökkentését.

Mi itt nálunk befogadtunk téged, Te pedig viszonzásul nyelvben is magyarrá lettél. Most annak bizonyítékát, a 2001-ben irodalmi díjat nyert könyvedet, tartom kezemben. Arany betűkkel rajta áll a címe: „Sába királynő országából jöttem”.
Felütöm, és az első oldalon olvasom: „Dr. Khaled Nashwan magyarul írt versei, írásai”. Majd megállok a lapozásban a címadó versednél:

 

Sába királynő országából jöttem.
Hazámtól fájós szívvel,
könnyes szemmel búcsúztam.
Egy idegen földet értem,
kedves emberek közé érkeztem.
Melengető szeretetükkel
átkaroltak.
Magyarok vagytok.

Lelketekben szeretetet leltem,
vajon az új hazát felfedeztem?
Magyarok vagytok.

Köztetek apai lélekbe öltözött
tanárok,
kitűnő tudósúak, csillagos ászok.
Oly fényes eszméjűek,
mint a nap ragyogása
a fellegekben,
oly szerények, mint a csillagok
a tükrös tavakban.
Nekik tartozom, eszmém
hálálkozik,
értük lelkem imádkozik.
Magyarok vagytok.

Ádám apánk is apátok,
Éva anyánk is anyátok,
Kedvesek vagytok és barátok.
Embertársaim vagytok.

(Pécs, 2001. október 26.)

 

Tudom, hogy e vers megírása után lepergett tíz év alatt kezdted érezni itt a változást: A melengető szeretet”, amely itt átkarolt, fokozatosan fagyossá válik. Belőled a barátból egy hivatalosan megvetett „arab migráncs” lett nálunk Magyarországon sokak szemében. Ez volt, ami taszított el Téged tőlünk, és az otthoni szükség, édesapád betegsége és államelnöki jelölésed pedig vonzott vissza Sába királynő országába. Hazatelepültél nagy bánatomra.
Majd jött a koronavírus járvány. Mentetted az életet és közben téged tepert le az a kór!

Khaled!
Emlékszel, hogy egyszer megbeszéltük: egy az Isten!
Ezért remélem, hogy kegyelmét elnyerve odaát majd találkozhatunk, és akkor meg tudom veled beszélni, hogy többségében tényleg „magyarok vagyunk”, pontosan olyanok, mint akiket a huszadik században országunkban megismertél: „kedvesek és barátok”, azaz embertársaid itt Magyarországon!

 

Dr. Vedres András
MAFE Főtitkár

 

Dr. Khaled Nashwan találmányai:

Készülék érrendszeri megbetegedésben szenvedők infra-, hallható és ultrahanghullámok kombinációjával
való kezelésére

(224572 sz. Magyar Szabadalom és E019502 sz. Európai Szabadalom 2002)

 

Találmány tárgya infra-, hallható- és ultrahang hullámok előállítására alkalmas készülék, amellyel adott frekvenciatartományban előállított hanghullámoknak az emberi szervezetbe való optimális bejuttatása révén érbetegségben szenvedők kezelése 5 és gyógyítása valósítható meg. Közelebbről tekintve, a találmány szerinti készülék keringésromlás okozta betegségek (például érszűkület, felfekvés, ischaemia, stb.) kezeléséhez/gyógyításához kapcsolódik.

A találmány szerinti készülék által kibocsátott hanghullámok olyan energiasűrűség- és frekvenciatartományba esnek, amelyek mellett a kezelni szándékozott testrész mély rétegeibe is be tudnak hatolni, és így a különböző mélységben lévő rétegekben is 30 megfelelő intenzitással hatnak a szövetekre, lágyrészekre és csontokra is, aminek eredményeként a célszöveteket, elsősorban az izmos típusú (általában középméretű) artériák, valamint az annál kisebb verőerek falát rezgésekre késztetik. A megrezgetés eredményeként jelentkező érfalmasszázs hatására az erek falában lévő fenestráció átjárhatóságának javítása által megnövekedett diffúzió révén az érfal saját oxigén- és tápanyagellátása – 4 – javul. Ennek köszönhetően a biológiai folyamatok visszanyerik aktivitásukat, az érfal sejtes és rostos elemeinek elfajulása lelassulhat, megállhat vagy reverzibilis stádiumaiban visszafejlődhet, a verőerek sejtes és rostos elemei szaporodásának (főképpen a rugalmas és a kollagén rostok arányának a rugalmas rostok javára való eltolódása miatti) ser5 kentése révén a verőerek ruganyossága visszatér, a keringésszegény szövetekben az arteriolákon a sima izomsejtek és az endothelsejtek, az izombeli kapillárisokon a sima izomsejtek, a pericyták és az endothelsejtek, továbbá a valódi hajszálereken az endothelsejtek visszanyerik erejüket és nagyságukat, továbbá a hypotrophikus állapotból trophikus normális állapotba térnek vissza. Az ép szövetekben a megnövekedett keringés 10 okozta nyomásgradiens által serkentett kollaterális anastomosisképzés a makro- és mikrocirkuláció javítása útján növeli az ischaemiás szövetek oxigén- és tápanyagellátását. Emellett az érfalak elemei aktivitásának, valamint az erek ruganyosságának a visszanyerése révén az ischaemiás szövetekben a vérkeringés normalizálódik.

Előnyösen a kezelőfej elektromágneses vagy piezoelektromos fej formájában van 15 kialakítva, a kezelőfejen melegítő eszköz vezérlésére szolgáló hőérzékelő van elrendezve. A találmány szerinti készüléknek emellett páciens pulzusa erősségének mérésére szolgáló pulzuserősség-mérő eszköze is van, és előnyösen elektronikához csatlakoztatott kijelzőegységgel van ellátva. A találmány szerinti készülék egyik előnyös kiviteli alakjánál a kezelőfej célszerű20 en úgy van kialakítva, hogy egyetlen kezelési egység alatt annak 1-200 s időtartamában 1 Hz-ről 200 Hz-ig másodpercenként 1 Hz-cel, annak 200-208 s időtartamában 200 Hz-ről 1000 Hz-ig másodpercenként 100 Hz-cel, végül 208-307 s időtartamában 1000 Hz-ről 100 000 Hz-ig másodpercenként 1000 Hz-cel növekvő frekvenciájú hanghullámok kibocsátására alkalmas.

E találmány hasznosítása sikeres volt.
Elkészültek az érszűkület kezelő készülékek (PARASOUND névvel védve), és létre jöttek a magyar, majd a jemeni kezelőcentrumok.

Dr. Khaled Nashwan dia előadása a PARASOUD készülék érrendszeri hatásáról (angol nyelven) itt olvasható:

 http://inventor.hu/IFIAweb/office/August/lecturs/naswan_elemei/frame.htm


Digitális hőmérsékletmérő, programozható, monitorozó, figyelmeztető jelzést adó készülék

(P0301519/47 sz. magyar szab. bejelentés, 2003)

A találmány szerinti készülék lényege az, hogy az emberi test hőmérsékletének mérése mellett programozható azokra az értékekre, amelyek vélhető szempontból kritikusak, és a beállított határértékeknél figyelmeztető jelzést ad a felhasználó számára.

Dr. Khaled Nashwan magyarul írott (2001) könyvének bemutatása:

 

 

Egy olyan írót mutat be ez a könyv dr. Khaled Nashwan személyében, akiben a költő lelke előbb született meg mint az orvosé.

Gyermekkora óta verseket, novellákat, prózákat, és ezt koronázva különféle bölcsességeket, filozofikus gondolatokat írt arab nyelven.

Ez a könyv kizárólag csak a magyarul született írásait tartalmazza, amely a 2001. évi TESZ Tollforgatók irodalmi díját nyerte el.

Az író a mesék birodalmába illő világból, az emberi történelem első felhőkarcolóit építő Sába királynő országából, Jemenből érkezett Magyarországra, ahol a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végezte tanulmányait. Sebészként gyakorolja hivatását, de nem csak az emberi testet igyekszik gyógyítani, hanem a lelket is. Írásai a csodálatos, a lelket melengető egzotikus kelet, az ezeregyéjszaka világába röpítik az olvasót.

A fényképekkel illusztrált szép kiállítású könyvben, amely az Alexandra kiadásában jelent meg, olvashatjuk verseit, aforizmáit és prózai írásáit.

 

 

Dr. Khaled Nashwan válogatott aforizmái e könyvből:

 

Bölcsességek (Részletek)

 

I. Bölcsességek mindenkinek 

Nagyszerű ember az, aki tesz valamit saját nemzetének, de annál nagyszerűbb, aki tesz valamit az egész emberiségnek, amelyből saját nemzete is meríthet. 


Nincs nagyobb csoda, mint maga az ember és nincs ostobább, mint maga az ember, amikor hisz más csodákban.

 

II. Csak politikusok olvashatják 

Nincs fejlődés gondolkodás nélkül, nincs fejlődés szabad demokrácia nélkül és nincs demokrácia értelem nélkül. 


A demokrácia nem más, mint a többség diktatúrája, amelyet irányít a kisebbség médiája. 


A hatalom jog nélkül zsarnokság. A jog hatalom nélkül tehetetlenség. 


Minden politikai vezetőt diktátornak kell tekinteni, amíg nem tudja bebizonyítani ártatlanságát. 


Az a baj, hogy még mindig a sikeres politikust azonosítják a jó politikussal.


 Minden hatalom effektív jog nélkül csupa diktatúra.


 A legnagyobb karrieristák mindig a legnagyobbak. Zsarnokságban ők a legnagyobb diktátorok, demokráciában a legnagyobb szolgálók, ők kapják a legnagyobb jutalmat, vagy a legnagyobb büntetést. Ők legjobban vagy legszörnyebben halnak meg.


 Csak akkor lesz béke, ha az igazság erő lesz és nem fordítva.


 Néhány embernek a végtelenségig lehet hazudni, de nem lehet mindig mindenkinek.

 

V. Csak orvosok olvashatják

 A jó orvos az, aki jól műveli szakmáját. Intelligense orvos az, aki többet tud a többi szakmáról is.


 Csak akkor teszed jól a dolgod a beteggel, ha saját magad, vagy közeli rokonod képzeled a helyébe.


 A legtöbb beteg, szentnek vagy mítosznak tart téged, mert orvos vagy. Tetted a beteggel vagy igazolja, vagy cáfolja.


Ha azt gondolod, hogy a beteggel való bánásmód jobb lehet, ha jobb a fizetésed, akkor elhiheted, hogy a szívből fakadó kedvesség pénzért nem megvásárolható.

 

 

Dr. Khaled Nashwan

 

"Khaled" arab név magyar jelentései:

 

Nagyvonalú, Figyelmes, Barát, Komoly, Vidám, Kreatív,

 Szerencsés, Aktív, Temperamentumos, Modern, Kompetens,