ÜNNEPLÉS

A HETEDIK MAGYAR FELTALÁLÓK NAPJA

 

2015. június 12. (Péntek)

 

 

Több országban már hosszú évtizedek óta megünnepelik a saját feltalálóik napját. A Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 2008. évi Közgyűlése közfelkiáltással elhatározta, hogy a Magyar Feltalálók Napja június 13-án legyen.

Azért esett e napra a választás, mert 1941. június 13-án jelentette be Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós, Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására című találmányát, amelyre a Magyar Szabadalmi Bíróság 133 789. számon 1947-ben szabadalmat adott. Ez a magyar szabadalom indította el e létfontos vitaminnak a gyógyszerré válását. Nincs ezen kívül még egy magyar szabadalom, amely ekkora hatású lett volna az innováció terén.

Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról > > > itt olvashat.

Meghívó

 

A Magyar Feltalálók napját június 12-én pénteken ünnepeljük Balatonfűzfőn, Vitorlaház u. 1-3, Laguna Yacht Klub, http://lagunayachtclub.hu/kapcsolat/ a Balatonfűzfő vasútállomástól pár perc a Balaton felé a sorompón át.

Az ünneplés most egyben szórakozás és pihenés a Balaton egyik legszebb öblében, élvezve a Laguna Yacht Klub lehetőségeit. Utazás egyénileg, étkezési hozzájárulás 2000 Ft/fő. Tagjaink hozzátartozóit szívesen látjuk.

Program: (10:00 – 18:00 óra)

·        Köszöntők, majd Szent Györgyi Albert a sportember (előadás)

·        Strandolás

·        Vitorlázás

·        Kártyacsata

·        Közös ebéd

Jelentkezéseket még fogadunk, az ebédrendeléshez kérjük azt megtenni postafordultával (e-mail válasszal, vagy telefonon: 1 2203040).

 

 

 

Szent-Györgyi Albert: Fohász

 

Uram! Ezt a gyönyörű Földet adtad otthonunknak,

Mélyébe mérhetetlen kincseket rejtettél,

Képessé tettél, hogy megértsük művedet,

Megkönnyítsük munkánkat, száműzzük az éhséget és betegséget.

 

Mi kiássuk a kincseket, hogy azokat eltékozoljuk,

Belőlük a pusztítás félelmetes eszközeit készítjük,

Hogy azokkal leromboljuk, mit más ember épít,

Míg azok ellenünk nem fordulnak és elpusztítanak minket, és gyermekeinket.

 

Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban,

Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját,

Hogy ez a mi bolygónk a békesség, a bőség,

A boldogság és szépség biztos otthona lehessen.

 Ámen

 

 

 

"Nekünk magyaroknak az a legfőbb bajunk a világban, hogy rólunk mást alig tudnak, mint hogy militaristák vagyunk és hogy itt terem a csikós, a csárda, a betyár és a gulyás. Ezen nincs sok tisztelni vagy megbecsülni való... - írta Szent-Györgyi Albert nyílt levelében több mint fél évszázada, és azt tartotta kívánatosnak, ha minden erőnket az alkotó, építő munkára fordítjuk és a kultúra terén próbálunk erősek lenni."