A MAGYAR FELTALÁLÓK NAPJÁNAK ÖTÖDIK MEGÜNNEPLÉSE

 

2013. június 13. (csütörtök)

 

 

Több országban már hosszú évtizedek óta megünnepelik a saját feltalálóik napját. A Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 2008. évi Közgyűlése közfelkiáltással elhatározta, hogy a „Magyar Feltalálók Napja” június 13-án legyen.

Azért esett e napra a választás, mert 1941. június 13-án jelentette be Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós, „Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására” című találmányát, amelyre a Magyar Szabadalmi Bíróság 133 789. számon 1947-ben szabadalmat adott. Ez a magyar szabadalom indította el e létfontos vitaminnak a gyógyszerré válását. Nincs ezen kívül még egy magyar szabadalom, amely ekkora hatású lett volna az innováció terén.

Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról > > > itt olvashat.

Meghívó

 

A „Magyar Feltalálók Napját” 2013. évben,  június 13-án, csütörtökön 11 órai kezdettel ünnepeljük meg nyilvános egyesületi díszülés keretében Szegeden, a Szegedi Akadémiai Bizottság dísztermében, Szeged, Somogyi u 7.

Meghívjuk a MAFE tagságot és hozzátartozóikat, a hazai innováció legilletékesebbjeit, az Országgyűlés Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottság tagjait, a terület kormányzati vezetőit és a rokon társadalmi szervezetek képviselőit, hogy tiszteljék meg a magyar feltalálókat és sikereiket.

 Program:

Díszülés (11:00 – 13:00 óra):

1.      Szabó Gábor, MTA rendes tagja, egyetemi tanár, rektor, Szegedi Tudományegyetem: Szent-Györgyi Albert szellemi öröksége - előadás

2.      Körkérdés a XXI. Század "Év feltalálóinak" - Hogyan lettem feltaláló? Válaszolnak: Vedres András, Szunai Miklós, Oros Gyula, Szöllősy János, Khaled Nashwan, Boros Béla, Raisz Iván, Subert István, Nádas Béla, és Molnárka Győző.

3.      Vedres András, IFIA elnök: A feltalálói világszervezet iránymutatása - Mit kellene feltalálni, és hogyan hasznosítani?

 Ebéd (13:00 – 15:00):

Szegedi halászlé ás túrós csusza (Gödör Étterem, a Hősök kapuja mellett)

Szegedi séta (15:00 – 17:00):

Nevezetességek megtekintése

 

Ajánlott utazás Budapestről: Nyugati pu., 6:53 Tiszavirág IC, vagy 7:53 Hírös IC és vissza Szegedről: 17:45 Tiszavirág IC, vagy 18:45 Kárász IC.

 

 

 

Szent-Györgyi Albert: Fohász

 

Uram! Ezt a gyönyörű Földet adtad otthonunknak,

Mélyébe mérhetetlen kincseket rejtettél,

Képessé tettél, hogy megértsük művedet,

Megkönnyítsük munkánkat, száműzzük az éhséget és betegséget.

 

Mi kiássuk a kincseket, hogy azokat eltékozoljuk,

Belőlük a pusztítás félelmetes eszközeit készítjük,

Hogy azokkal leromboljuk, mit más ember épít,

Míg azok ellenünk nem fordulnak és elpusztítanak minket, és gyermekeinket.

 

Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban,

Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját,

Hogy ez a mi bolygónk a békesség, a bőség,

A boldogság és szépség biztos otthona lehessen.

 Ámen

 

 

 

"Nekünk magyaroknak az a legfőbb bajunk a világban, hogy rólunk mást alig tudnak, mint hogy militaristák vagyunk és hogy itt terem a csikós, a csárda, a betyár és a gulyás. Ezen nincs sok tisztelni vagy megbecsülni való...” - írta Szent-Györgyi Albert nyílt levelében több mint fél évszázada, és azt tartotta kívánatosnak, ha minden erőnket az „alkotó, építő munkára fordítjuk és a kultúra terén próbálunk erősek lenni."