BRUSSELS EUREKA 2000
49th World Exhibition
of Innovation, Research and New Technology

Brussels (Belgium), 14-20 November 2000

Rendező: Belga Feltalálók Kamarája

eureka@cpexpo.com

MAFE által bemutatott témák és az elnyert díjak:

 1. Balogh András:Installáció papírból - Arany érem
 2. Bognár József - Demján Sándor: Hirdető eszköz - Arany érem
 3. Fenyő Márta: Módszer relaxáláshoz “Polárium” - Arany érem
 4. Homoki-Nagy Gergely: Eldobható WC kefe - Bronz érem
 5. Kákonyi Árpád: Óvszer aktív belső felülettel - Ezüst érem
 6. Kálmán Dániel: Kötött foszfor mobilizálása növényeknek - Ezüst érem
 7. Kálmán István: Kutya WC - Bronz érem
 8. Kálmán László: Bio-növényvédelem - Diploma
 9. Kiscsák Róbert: Vízhasznosítás fóliasátrakhoz - Ezüst érem
 10. Kuthi Zoltán: Automatikus üzenetküldő mobil telefonokhoz - Arany érem, Oroszország Polgárivédelmi és Katasztrófaelhárítási Minisztériumának díja
 11. Kovács György: Játszótér a lakásban - Bronz érem
 12. Lugosi István dr.: Ehető betűk az almán - Arany érem
 13. Maly Róbert: Szobrok játéknak - Bronz érem
 14. Sándor László : Kicsavarodó dugaszoló - Arany érem
 15. Tamás Eszter: Gyógynövény alapú készítmények - Diploma
 16. Tóth Ferenc dr.: Növényvédelem pókokkal - Arany érem
 17. Török Norbert et al.: Kerékpárparkoló - Bronz érem
 18. Vadász József : Logikai táblajáték - Ezüst érem
 19. Vedres András dr.: Öko-yacht - Arany érem kiemeléssel, lengyel, román, jugoszláv, belga különdíj
 20. "GENIUS 2000" MAFE ajánlatok számítógépen
 21. "IFIS" ajánlatok számítógépen

Beszámoló

A kiállítás

Brüsszelben a 49. EUREKA találmányi szalont ebben az évben nem a szokásos helyen (Pyramid), hanem a vásárváros 9. pavilonjában rendezték meg. Ennek oka, hogy a rendezők a minden eddiginél nagyobb szabású eseménynek ígérkező jubileumi, ötvenedik kiállítás helyszínéül ezt a csarnokot választották. Most benne “főpróbát” tartottak. Ez minden várakozást felülmúlóan sikeres volt. Ez a helyszín a kiállítók számára jobb körülményeket nyújt, mint a korábbi. A látogatottság tekintetében nem hozott csökkenést a helyszín áthelyezése a városközpontból a külvárosba.

Ebben az évben 22 országból 477 találmányt mutattak be. Az elmúlt évben 23 országból 498 találmányt állítottak ki.

A benevezett és kiállított találmányok száma országok szerint az alábbi volt:

 1. Oroszország 169
 2. Románia 74
 3. Belgium 41
 4. Lengyelország 32
 5. Horvátország 26
 6. Magyarország 19
 7. Moldávia 16
 8. Thaiföld 15
 9. Bulgária 14
 10. Kazahsztán 11
 11. Macedónia 11
 12. Kína 10
 13. Franciaország 8
 14. Észtország 6
 15. Ausztria 5
 16. Szlovénia 5
 17. Algéria 4
 18. Marokkó 4
 19. UK 4
 20. Németország 1
 21. Spanyolország 1
 22. Guinea 1

A MAFE az előző esemény díszvendége volt, akkor 33 találmányt állított ki, és az ötödik legnagyobb kiállító volt, Horvátország most megelőzött bennünket.

Ebben az évben elsőként jeletek meg feltalálók Thaiföldről, többek között királyuk találmányát (víz-levegőztető) is bemutatták.

Az újdonságok 23 kategóriába sorolva versenyeztek a díjakért. A korábbiaktól eltérően, most a “biztonság” kategóriában neveztek a legtöbb alkotással, ezt követte az “egészség” utána a “környezetvédelem” majd a “játék” kategória.

A találmányokat egy 33 tagból álló nemzetközi zsűri értékelte, amelynek Vedres András is tagja volt. Az értékelésnél a találmányban megnyilvánuló kreativitást, a hasznosságot, a műszaki színvonalat, a kereskedelmi alkalmasságot és a bemutatás színvonalát értékelték, maximum 30, 20, 20, 20 és 10 pontot adva. Az összesített eredmények alapján ítélték oda a díjakat, bronzérmet 50, ezüstöt 75 és aranyérmet 85 pont felett adva. A maximális pontot (100) elért találmányokat külön kiemelték.

A belga Lions klub 17 tagjából álló bizottság is hasonló szempontok szerint értékelt. A pontokat végül összesítették.

Társult rendezvény volt a “Technologies 2000” szimpózium, amelyet a brüsszeli régió és az EU kutatás-fejlesztési kapcsolatairól tartottak. Ezen közel kétszázan vettek részt az Európai Unióból.

A vásárvárosban, a szomszédos pavilonban ORIENTA névvel nemzetközi kiállítást rendeztek. Ezen közel ötven ország egyeteme mutatkozott be és ajánlotta szolgáltatásait. Ennek következtében a látogatottság ebben az évben is magas volt (30-40 ezer látogató), különösen sok fiatal kereste fel az EUREKA szalont is.

A világsajtó figyelemmel kísérte az eseményeket, tudósítottak a megnyitóról, a díjkiosztóról, és természetesen a bemutatott érdekesebb találmányokról. A magyar standon a Belga TV1, CNN, France TV1 és a Belga Radio 1 készített felvételeket.

A magyar részvétel

Szereplésünk célja a piacszerzés, marketing tapasztalatok szerzése, és a nemzetközi erkölcsi elismerés kivívása, azaz a pozitív országreklámhoz való hozzájárulás volt.

A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) kollektív bemutatóján 19 alkotás szerepelt 30 négyzetméternyi területen. A MAFE a feltalálók illetve szabadalmasok megbízása alapján állított ki (listát l. később). Árusításra került a találmány maga, illetőleg az azt megtestesítő új termék, vagy eljárás.

A magyar stand központi helyen volt, szigetszerűen helyezkedett el (l. mellékelt képriport). Egyik oldalán általános tájékoztatók voltak (Magyarország, híres magyarok, a Magyar Szabadalmi Hivatal, MAFE), majd a találmányok bemutatója következett egyenként két-két négyzetméternyi területen. Azokat poszter, prototípus, áruminta és szórólap segítségével mutattuk be. A szóbeli tájékoztatást, a találmányok tételes bemutatását hat személy végezte. A stand másik végénél helyeztük el számítógépünket, amelyen a GENIUS 2000 virtuális találmányi vásár anyaga volt látható. Erről angol nyelvű katalógust vittünk magunkkal (500 példány). A Magyar Szabadalmi Hivatal tájékoztatóit is elhelyeztük az információs pulton.

A standra egyedi világítást szereltünk. A kiállítás bútorzatát magunkkal hoztuk, mivel a bérlés túl nagy kiadást jelentett volna. A grafikát az évek óta kialakított arculatunk szerint készítettük. Kiállítottuk az egyesületi zászlót is.

Itt jegyezzük meg, hogy az ORIENTA nemzetközi kiállításon Magyarországról nem szerepelt egyetlen egy felsőoktatási intézmény sem. A környező országok mind képviseltették magukat. Többen kérdezték tőlünk az ORIENTA látogatói, hol vannak a magyar egyetemek? Azt válaszoltuk: otthon!

Eredményeink

Fogadás és üzletember tájékoztató

A magyar standon, november 15-én fogadást és üzletember tájékoztatót rendeztünk, amelyre még Budapestről közel háromszáz meghívót küldtünk. Az eseményen több mint száz fő jelent meg. Üzletemberek, az EU szimpózium számos résztvevője, közöttük Achilleas Mitsos (DG Recherche), Paolo Bonaretti (Aster), Owen Mxc Breen (Írország). Romániából magas rangú vendégeink voltak, Lányi Szabolcs RMDSZ miniszter és két nagykövet. A fogadáson márkás borainkat kínáltuk, és kóstolót adtunk magyaros ételekből. Borainknak nagy sikere volt. Nagy kár, hogy például a GB áruházláncban csupán kétféle magyar vörös- és fehérbor kapható, míg például Bulgáriából ötfélét kínálnak. Az étel is ízlett mindenkinek.

Tájékozattuk a vendégeinket Magyarország gazdaságának fejlődéséről, a MAFE működéséről, eredményeiről, különös tekintettel a GENIUS 2000 virtuális találmányi vásárra.

Üzleti érdeklődés, kapcsolatok

A feliratos alma már az első napon szerepelt a belga televízióban. Ez sok látogatót vonzott a magyar standra. Közel harminc üzleti kapcsolatfelvevő tárgyalást folytattunk főleg belga cégek képviselőivel.

Erkölcsi elismerés, marketing tapasztalatok

Az EUREKA bíráló bizottsága egy kiemelt arany és hét arany- négy ezüst- és öt bronzérmet, két részvételi diplomát ítélt számunkra. A magyar feltaláló válogatott öt különdíjat is nyert.
A Magyar Nagydíjat George Menciniopschi és társai (Románia) kapták “Bio joghurt” találmányukért.

GENIUS díjat adtunk a következőknek:

Malinee Parasitslip dr.: Chitosan technológia (Tajföld), Srecko Brkic: Olajemulzió eltávolítás vízről (Horvátország), Vlado Spiridonov: Ködoszlató módszer (Macedónia), Jean-Noel Piqout: Üvegterasz (Franciaország) Wilfred Blocken Vízáteresztő kőburkolat (Belgium).

A magyar kiállítók listáját és az elnyert díjakat lásd fent.
A marketing tapasztalatokat itt nem hozzuk nyilvánosságra.

Összefoglalás

Az EUREKA kiállításon való szerepléssel maradéktalanul elértük céljainkat.

 • A bemutatott találmányainkkal kapcsolatban értékes marketing tapasztalatokat szereztünk
 • Az új termékekre vonatkozóan több jelentős üzletkötés várható, amelyek segítségével növelni tudjuk exportunkat
 • Új találmányainkkal rangos nemzetközi elismerést vívtunk ki, így Hazánk erkölcsi elismerését növeltük

Ezúton is megköszönjük a Gazdasági Minisztérium (Gazdaságfejlesztési Célelőirányzat) támogatását.

Budapest, 2000. november 24.