IENA 2002

Nemzetközi Kiállítás - "Ötletek, Találmányok és Új termékek"

Nürnberg, Messezetrum Hall 10.1,  2002. október 31 - november 3. 

 

Beszámoló

 

Az IENA 2002 kiállítást Nürnberg vásárközpontjában a CONSUMENTA fogyasztási cikk vásárral egy időben rendezték meg október 31. és november 3. között. A kiállítást az újonnan elkészült 12 számú csarnokban tartották több mint 10 000 négyzetméternyi területen. A kiállításra 830 témát jelentettek be Az alábbi országokból (14) származtak a találmányok:

 

Németország: 639
Tajvan: 47
Kína: 30
Horvátország: 28
Ausztria: 18
Svájc: 15
Magyarország: 15

Bosznia-Hercegovina: 14
Lengyelország: 9
Dél-Korea: 7
Izrael: 4
Portugália: 2
Olaszország: 1
Moldávia: 1

 

Szerepelt még egy közös standon szolgáltatásait bemutatva 14 európai ország szabadalmi hatósága, közöttük a Magyar Szabadalmi Hivatal.

 A kiállítás zsűrije közel 200 alkotást díjazott. A bemutatott 15 magyar téma 1 arany-, 6 ezüst- és 2 bronzérmet nyert, 4 elismerő oklevelet és egy különdíjat kapott.

 

Az elnyert díjak és a bemutatott témák 

 Ezüstérem, Üzemanyagcsökkentő gépkocsikhoz, feltaláló: Berta Ferenc:  

Az ÖKOLINE elnevezésű berendezés állandó mágnest és speciálisan kialakított aktív felületet tartalmaz. Az áthaladó üzemanyag olyan változást szenved, hogy gazdaságosabban ég el a motortérben. A károsanyag kibocsátás is kisebb lesz használatakor.

 

Elismerő oklevél, Kreatív térjáték, feltaláló: Bittner Márta és Maly Róbert

A játék műanyag, színes térelemekből áll, amelyeket szabadon lehet átrendezni. Alkalmas ügyességi gyakorlatok végzésére. Szabadban és beltéren egyaránt lehet vele játszani. 

 

Ezüstérem, Lisztminőség meghatározó berendezés, feltaláló: Fodor Dezső:

A találmány egy kisméretű laboratóriumi műszer. Néhány gramm lisztmintából megállapítható, hogy a liszt milyen majdani sütőipari termékhez lesz alkalmas. A műszer automatikusan adagolja a szükséges vizet, és tésztát készít, méri a dagasztási erőszükségletet az idő függvényében. A berendezés számítógéphez csatlakoztatható, amely a kiértékelést végzi.

 

Ezüstérem, Golyópálya építő játék, feltaláló: Fuchsné TolnaY Judit

Ez az új játék (Boyongolo ™) különféle elemeket tartalmaz, amelyek a lego rendszerhez hasonlóan kapcsolhatók egymáshoz. Az elemekből golyók számára lejtős pálya építhető, kanyarokkal, bukkanókkal. A pályán a golyók a gravitáció hatására gurulnak. Ha a golyók sebessége nem megfelelő, akkor azok leállnak, vagy elhagyják a pályát. A játékos tehát a mechanikai mozgás törvényeinek figyelembevételével tud jó pályát építeni. A játék szórakoztató és kiválóan alkalmas fizikai ismeretek szerzésére is.

 

Elismerő oklevél, Forgó krematórium, feltaláló: FÖLDES Gábor

A tetemek elhamvasztása indirekt hővel történik, egy olyan kemencében, amelyben három vagy több elkülönített forgó tér szolgál a hamvasztásra. A szegmensek körülforgási ideje azonos a hamvasztás időszükségletével. A berendezés telepített vagy mobil változatban is üzemelhet, alkalmas állati tetemek elhamvasztására is.

 

Ezüstérem, Torony fából, feltaláló: Hegedüs János:

A torony laminált fából készül, speciális fém rögzítő elemekkel. Minden külső merevítés nélkül akár 50 méter magas szerkezet is felállítható. A torony előregyártva készül, közúton szállítható és pár óra leforgása alatt felállítható. Ez a fatorony olyan merev, hogy alkalmas GSM antennák tartására, esztétikus és hosszú élettartamú. Magyarországon már több helyen megépült. 

 

"Design" különdíj (OPEV), Szobrocskák csuhéból, feltaláló: KOVÁCS Tímea

Alapanyag a kukoricacsuhé, és egyéb mezőgazdasági hulladék. Az eljárás során vizet és hőt használnak. A szobrocskák esztétikusak és hosszú élettartamúak.

 

Ezüstérem, Változtatható szögű meghajtás, feltaláló: Nádas Béla dr.:

Ez az új gépelem két azonos sebességgel forgó tengely között létesít forgás közben is tág határok között változtatható szögű kapcsolatot. 

 

Ezüstérem, Változtatható közúti jelzőtábla, feltaláló: Osbáth Sándor – ZALAI Tibor:

A szerkezet három jelzés adására alkalmas. Energiaellátása lehet vezetékes vagy egyedi. A látható jelzés egy központból vezérelhető. A berendezés GSM modemet is tartalmaz, ezért a vezérlés a már kiépített rádiótelefon hálózaton történhet. Lehetőség van a táblától a központ felé üzenetek (pl.: hőmérséklet, forgalmi viszonyok stb.) továbbítására is.

 

Elismerő oklevél, Darudőlést jelző, feltaláló: Osbáth Sándor – ZALAI Tibor:

Az elektronikus műszer érzékeli a dőlést, és automatikusan leállítja az emelést valamint vészjeleket ad, ha az emelő-berendezés dőlése 3 foknál nagyobb. 

 

Bronzérem, Hőcserélő mosása, feltaláló: Raisz Iván dr:

A módszer hőerőművek hőcserélőjének olyan mosási eljárása, amely kiküszöböli a környezeti ártalmakat. A mosóvíz ismételten használható, és a lemosott iszap pedig kohósítható, így fémként újrahasznosítható. 

 

Bronzérem, Fertőzések megakadályozása vizes csőrendszereknél, feltaláló: Szilágyi Sándor:

Ez a berendezés hőszivattyú elven működik, és megakadályozza mind a meleg- és mind a hideg-vizes rendszerek elfertőződését. Így vegyszer adagolása nélkül kiküszöbölhető a legionella baktériumok okozta veszély. 

 

Elismerő oklevél, Univerzális füldugók, feltaláló: Szentiványi István:

A fül anatómiájából következően hasonlóan a ruházati cikkekhez létrehozható egy olyan sorozat, amely jól megközelíti a különféle méretű fülcsatornák nagyságát. A megfelelő méretben kiválasztott füldugók használata előnyösebb mint az uniformizált változaté. Így olyan füldugó sorozat állítható elő, amely nagy népességszámra gazdaságosan állítható elő.  

 

Aranyérem, Ivóvíz tisztítás, feltaláló: Törőcsik Mihály dr.:  

A módszer egy új adszorbens alkalmazásán alapszik. Ez az anyag két összetevőből áll, egy természetes zeolit őrleményből és egy szintetikus anorganikus  vegyületből. Az adszorbens megköti a nehézfém-ionokat (ólom, arzén, kadmium, cézium, stroncium, cérium stb.) de eltávolítja a vízből a baktériumokat is. Az adszorbens regenerálható.

Az ITDH bemutatása 

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht., angol nevének kezdőbetűiből alkotott rövid nevén az ITDH a Gazdasági Minisztérium és a Külügyminisztérium felügyelete alatt tevékenykedik. 1993-ban alapították. Kapcsolatokat teremt a belföldi vállalkozók, az állami és regionális közigazgatási intézmények és a külföldi partnerek között. Az elmúlt évek során kiépült államigazgatáshoz és a piaci szereplőkhöz fűződő formális és informális kapcsolataival a megszerzett gazdaság- és piacismereteivel kiemelkedik a hasonló profilú cégek közül.

Az ITDH meghatározása:

 

Az üzleti körök érdeklődése a tavalyi szinten maradt, a média nagy figyelemmel kísérte az eseményt. A két közönségnapon nagyon sok látogató (kb. 30 000) volt.

 

A főszervező, Lydia Zetl asszony tiszteletére a MAFE standon fogadást adtunk, amelyen közel kétszáz fő vett részt, szakemberek, üzleti körök és a sajtó képviselői.

 

Képriport

A MAFE stand

A látogatóink és a munkatársaink a standunkon

Fogadás standunkon Lydia Zetl asszony és az üzletemberek tiszteletére

MAFE GENIUS díj nyertesei: Bruno GRUBER (Németország) és Chau-Fu SHU (Taiwan)

valamint Vinko ROGINA (Horvátország) és Nasir MEMIC (Bosznia-Hercegovina)

A bemutatót az ITDH a  Kereskedelemfejlesztési Célelőirányzatból támogatta