BRUSSELS EUREKA

51. Nemzetközi Találmányi Kiállítás 

Brüsszel, Heyzel Hall 2,  2002. november 12 - 17. 

 

Beszámoló

Az 51. EUREKA kiállítást Brüsszelben a Heysel-EXPO területén a 2. pavilonban tartották meg. Az eseményen több belga és más országbeli (lengyel, orosz, román) miniszter és nagykövet jelent meg, a látogatók száma 10-15 ezer főre becsülhető. A média és az üzleti körök élénk figyelemmel kísérték a kiállítást. A magas látogatottság köszönhető volt a párhuzamosan rendezett ORIENTA és EUROPA RESEARCH kiállításoknak. Sajnos ezeken magyar kiállító nem szerepelt, pedig az EU tagjelöltek mindegyike bemutatta oktatási intézményeit illetőleg kutatóhelyeit.

Az EUREKA kiállításra benevezett 23 országból 440 téma, kiállítottak 17 országból 406 találmányt. Az afrikai, ázsiai résztvevők vízumnehézségek miatt nem jöhettek el.

A bemutatott témák száma országok szerint az alábbi volt:

 1. Románia 113

 2. Oroszország 105

 3. Lengyelország 49

 4. Belgium 42

 5. Horvátország 25

 6. Franciaország 15

 7. Magyarország 12

 8. Bulgária 8

 9. Svédország 8

 10. Kína 6

 11. Macedónia 5

 12. Moldávia 5

 13. Ausztria 4

 14. Venezuela 4

 15. Észtország 3

 16. Németország 1

 17. Ukrajna 1

 A MAFE stand 24 négyzetméter alapterületű volt, saját bútorokkal berendezve, ahol 12 találmányt állítottunk ki és bemutattuk az ITDH tevékenységét.

 A bemutatott témák és az elnyert díjak 
(1 kiemelt aranyérem, 8 aranyérem, 4 ezüstérem és 4 különdíj) 

Ezüstérem - Üzemanyagcsökkentő gépkocsikhoz, feltaláló: Berta Ferenc:
Az ÖKOLINE
elnevezésű berendezés állandó mágnest és speciálisan kialakított aktív felületet tartalmaz. Az áthaladó üzemanyag olyan változást szenved, hogy gazdaságosabban ég el a motortérben. A károsanyag kibocsátás is kisebb lesz használatakor.

 

Ezüstérem - Kreatív térjáték, feltaláló: Bittner Márta és Maly Róbert

A játék műanyag, színes térelemekből áll, amelyeket szabadon lehet átrendezni. Alkalmas ügyességi gyakorlatok végzésére. Szabadban és beltéren egyaránt lehet vele játszani.

Aranyérem - Lisztminőség meghatározó berendezés, feltaláló: Fodor Dezső
A találmány egy kisméretű laboratóriumi műszer. Néhány gramm lisztmintából megállapítható, hogy a liszt milyen majdani sütőipari termékhez lesz alkalmas. A műszer automatikusan adagolja a szükséges vizet, és tésztát készít, méri a dagasztási erőszükségletet az idő függvényében. A berendezés számítógéphez csatlakoztatható, amely a kiértékelést végzi.

 

Aranyérem - Golyópálya építő játék, feltaláló: Fuchsné TolnaY Judit
Ez az új játék (Boyongolo ™) különféle elemeket tartalmaz, amelyek a lego rendszerhez hasonlóan kapcsolhatók egymáshoz. Az elemekből golyók számára lejtős pálya építhető, kanyarokkal, bukkanókkal. A pályán a golyók a gravitáció hatására gurulnak. Ha a golyók sebessége nem megfelelő, akkor azok leállnak, vagy elhagyják a pályát. A játékos tehát a mechanikai mozgás törvényeinek figyelembevételével tud jó pályát építeni. A játék szórakoztató és kiválóan alkalmas fizikai ismeretek szerzésére is.

 

Ezüstérem és "Inova plakett" (Horvátország) - Forgó krematórium, feltaláló: FÖLDES Gábor

A tetemek elhamvasztása indirekt hővel történik, egy olyan kemencében, amelyben három vagy több elkülönített forgó tér szolgál a hamvasztásra. A szegmensek körülforgási ideje azonos a hamvasztás időszükségletével. A berendezés telepített vagy mobil változatban is üzemelhet, alkalmas állati tetemek elhamvasztására is.

 

Aranyérem és Románia nagydíja - Torony fából, feltaláló: Hegedüs János
A torony laminált fából készül, speciális fém rögzítő elemekkel. Minden külső merevítés nélkül akár 50 méter magas szerkezet is felállítható. A torony előregyártva készül, közúton szállítható és pár óra leforgása alatt felállítható. Ez a fatorony olyan merev, hogy alkalmas GSM antennák tartására, esztétikus és hosszú élettartamú. Magyarországon már több helyen megépült. 

 

Aranyérem és "Aur Inventica" (Románia) - Változtatható szögű meghajtás, feltaláló: Nádas Béla dr.
 
Ez az új gépelem két azonos sebességgel forgó tengely között létesít forgás közben is tág határok között változtatható szögű kapcsolatot. 

 

Ezüstérem - Változtatható közúti jelzőtábla, feltaláló: Osbáth Sándor – ZALAI Tibor
A szerkezet három jelzés adására alkalmas. Energiaellátása lehet vezetékes vagy egyedi. A látható jelzés egy központból vezérelhető. A berendezés GSM modemet is tartalmaz, ezért a vezérlés a már kiépített rádiótelefon hálózaton történhet. Lehetőség van a táblától a központ felé üzenetek (pl.: hőmérséklet, forgalmi viszonyok stb.) továbbítására is.

 

Aranyérem és "Alama Mater Iassyensis" különdíj (Románia) - Darudőlést jelző, feltaláló: Osbáth Sándor – ZALAI Tibor
Az elektronikus műszer érzékeli a dőlést, és automatikusan leállítja az emelést valamint vészjeleket ad, ha az emelő-berendezés dőlése 3 foknál nagyobb. 

 

Aranyérem - Fertőzések megakadályozása vizes csőrendszereknél, feltaláló: Szilágyi Sándor:
Ez a berendezés hőszivattyú elven működik, és megakadályozza mind a meleg- és mind a hideg-vizes rendszerek elfertőződését. Így vegyszer adagolása nélkül kiküszöbölhető a legionella baktériumok okozta veszély. 

 

Aranyérem - Univerzális füldugók, feltaláló: Szentiványi István:

A fül anatómiájából következően hasonlóan a ruházati cikkekhez létrehozható egy olyan sorozat, amely jól megközelíti a különféle méretű fülcsatornák nagyságát. A megfelelő méretben kiválasztott füldugók használata előnyösebb mint az uniformizált változaté. Így olyan füldugó sorozat állítható elő, amely nagy népességszámra gazdaságosan állítható elő.  

 

Aranyérem, a nemzetközi zsűri kiemelésével - Ivóvíz tisztítás, feltaláló: Törőcsik Mihály dr.
A módszer egy új adszorbens alkalmazásán alapszik. Ez az anyag két összetevőből áll, egy természetes zeolit őrleményből és egy szintetikus anorganikus  vegyületből. Az adszorbens megköti a nehézfém-ionokat (ólom, arzén, kadmium, cézium, stroncium, cérium stb.) de eltávolítja a vízből a baktériumokat is. Az adszorbens regenerálható.

Az ITDH bemutatása 

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht., angol nevének kezdőbetűiből alkotott rövid nevén az ITDH a Gazdasági Minisztérium és a Külügyminisztérium felügyelete alatt tevékenykedik. 1993-ban alapították. Kapcsolatokat teremt a belföldi vállalkozók, az állami és regionális közigazgatási intézmények és a külföldi partnerek között. Az elmúlt évek során kiépült államigazgatáshoz és a piaci szereplőkhöz fűződő formális és informális kapcsolataival a megszerzett gazdaság- és piacismereteivel kiemelkedik a hasonló profilú cégek közül.

Az ITDH meghatározása:

 A bemutatót az ITDH a  Kereskedelemfejlesztési Célelőirányzatból támogatta

Eureka –International Alapítvány meghívására, és költségére kutató diákok is kiállítottak ebben az évben. Hazánkat a Kutató Diákok Országos Szövetségének javaslatára az alábbi témával képviselte egy diák, aki munkájával aranyérmet nyert.

 Lehetséges epilepsziás szikramechanizmusok a hipokampuszban, kidolgozta Korcsmár Péter

Nagyon érdekes az epilepsziában, hogy az agyban, korai stádiumban anatómiailag nem mutatható ki. Mesterségesen kiváltott epilepsziát vizsgáltam patkány agyszeleteken és e folyamatra állítottam fel modelleket:
a) Idegsejtek elhalása
b) Receptorok számának növekedése (NMDA)
c) Receptor csökkenés, gátlás csökkenés (GABA)
d) Dendrittüskék számának, méretének, alakjának a megváltozása

Képriport

MAFE stand

A Boyongolo ™ volt az EUREKA egyik sztárja

Marek Bartosik államtitkár a lengyel Tudományos és Kutatási Bizottság vezetője (baloldalt) és Barbara Haller de Hallenburg látogatása

Aurelian Gulea professzor (Moldávia) átveszi a GENIUS érmet "Heterociklusos katalízis" találmányáért

További GENIUS díjasok az EUREKA alkalmából:

Renat Achurin (Oroszország; Szívsebészeti készülék) 
Radu Palicica (Románia; U vitamin előállítás)
Joseph Sagnier (Belgium; Beszélő pénzszámoló)