Magyar találmányok bemutatása

Ötödik alkalommal rendezték meg Szöulban a Nemzetközi Találmányi Vásárt 2009. december  3-7. között, amelyhez  ebben az évben nemzetközi konferenciát is társítottak a találmányok kereskedelembe vételéről. A Korea Invention Promotion Association (KIPA) rendezte az eseményt. Ez a társadalmi szervezet 1973-óta intézi a feltalálók állami támogatását.

A kiállításon több mint 10 ezer négyzetméter területen  35 országból több mint 600 alkotás szerepelt, közöttük a Magyar Feltalálók Egyesülete által bemutatott 17 új találmány. A kiállításra hét feltaláló utazott ki. A MAFE bemutató a nemzetközi (kék) szektorban kapott helyet. A belföldi találmányokat és a már termékké fejlesztett koreai megoldásokat, amelyek megvásárolhatók voltak, külön-külön szektorban állították ki.

A kiállítást a koreai miniszterelnök, Vedres András az IFIA elnöke és a koreai innovációs szervek képviselői nyitották meg. A konferencia nyitó előadását Vedres András IFIA elnök tartotta.

     

A MAFE stand

A magyar találmányi bemutató létrejöttét a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) anyagilag támogatta.

A kiállítást közel 100 ezren látogatták meg. A magyar alkotások iránt élénk volt az érdeklődés. A nemzetközi zsűri elismerően értékelte a magyar bemutató anyagot, öt aranyérmet, négy ezüstérmet,öt bronzérmet és egy különdíjat nyertünk.

MAFE találmányi bemutató a SIIF 2009 kiállításon (17 téma)

Az elnyer díjak jegyzéke

Aranyérem:

 Almási Ferenc dr.: Mobil szükséghíd

Sajátos kialakítású, ollószerűen nyíló, középen összekapcsolt rúd párok, mint hídelemek három sorából és a stabilizálást szolgáló elemekből áll. A rúd pársorok a jármű hátuljáról nézve egyenlő oldalú háromszög alakú állásban állnak a jármú platóján, majd jelentősen növekvő hosszirányú alakba nyílnak, a híd ekkor a stabilitás megtartása mellett rögzíthető.

 

Dankáné Nagy Erika: Egy eszköz vízkifolyó szerelvények vízkőmentesítésére

Műanyag háztartási tisztítóeszköz, mely bonyolult berendezés helyett, fárasztó testi munkát igénylő, súroló kézi munka nélkül is alkalmas vízkifolyók, vízvezeték szerelvények vízkőmentesítésére, továbbá vízcsapokra szerelt vízterelők, szűrők külsejének és belsejének tisztítására. További cél, hogy különösebb szakértelem nélkül felszerelhető legyen, és az átfolyó vízre ne legyen hatással.

 

Kókai Dénes: Szélenergia hasznosítás felületi hullámokkal

A találmány működésének alapja egy nyitott áramlási keresztmetszetben létrehozott periodikusan változó sebességű áramlás, amit gyorsuló szakaszában torlódó, lassuló szakaszában elnyúlt áramlási kép jellemez. A gyorsuló áramlást, a beáramlási keresztmetszet zárásával megállítva, mozgási energiája elvész és statikus nyomássá alakul. A működés hasznosítását egy szerkezet teremti meg, ami ezt a váltakozó áramlást egy rugalmas, lemezszerű felület két oldalán hozza létre ellentétes fázisban, ezzel periodikus mozgásra kényszeríti a lemezt, amiről átadott mozgási energiája elvezethető.

 

Makkai István: Biztonsági, és kényelmi megoldások korongozóhoz

Az elektromos fazekas korongozó gép bekapcsoláskor a jelzőlámpával és kapcsolóval ellátott, villás dugót dugjuk a hálózati áramba, a jelzőfény láthatóvá teszi a gép feszültség alatti állapotát, és a villás dugón lévő kapcsolóval az áram kikapcsolása a dug villa kihúzása nélkül meg történhet. Az indító kulccsal kizárólag szakember tudja a gépet beindítani. A pótasztalt egyetlen csavar segítségével lehet felszerelni. A tárcsát hajtó tengely köré hegesztett menetes csővég kizárja a víz behatolását a gépbe, a menetes csővég anya csavarjával rögzíthető a közepén furattal ellátott sárfogó tál.

 

Papp Gizella, László Kótai dr., , János Szolcsányi dr., Attila Zoltai dr.: Atkacsapda

A találmány egy speciális szűrőrendszer, melynek egyik tagja a keringtetett levegőből felületén megköti az atkákat, másik tagja fertőtlenít, míg a harmadik szűrőfelület illatosítja a levegőt.

 

Ezüstérem: 

Kocsis András, dr. Utassy Sándor, Müller György és Debreceni György: Élelmiszerárusító intelligens automata

Az egyedi, önálló üzemmódban működő ital-, étel és egyéb árucikkeket forgalmazó automaták kiválasztott csoportjainak elmeit korszerű elektronikus eszközökkel felszerelve, lokális intelligencia kialakítása az egyedi készülékekben. Az egységes rendszerben működő automaták felszerelése rádiófrekvenciás azonosítók (RFID) érzékelésére alkalmas eszközökkel, azaz azonosítókkal rendelkező ügyfelek felismerésére, a szelektív kiszolgálásra. Az egyedi, önálló üzemmódban működő ital-, étel és egyéb árucikkeket forgalmazó automaták kiválasztott csoportjainak elektronikus eszközökkel történő kommunikáció felhasználásával (Internet, GPRS) egységes rendszerré szervezése és annak hatékony működtetése.

 

Nagy Zoltán dr.: WC ülőke integrált személymérleggel

A találmány egy WC ülőkébe integrált személymérleg, ami a pontos mérést lehetővé tevő csuklópánttal van a csészéhez kapcsolva, és állíthatósága miatt a különböző típusú csészékre is felszerelhető.

 

Rossu László: Internetes-csomag-átadó automata rendszer

Az interneten keresztül lehet beállítani a csomag elhelyezés és átvétel jogosultságait. Azért, hogy a csomagot a megfelelő személy kapja meg a beazonosítását is elvégzi az automata.

 

Subert István: Építési alapok tömörségvizsgálata

Ez az új megoldás a korábbi találmány egyszerűsített változata. Egy leejtett próbatest visszapattanásából határozza meg az új műszer egy alap tömörségét.

 

Bronzérem:

Ambrus Imre: Modul építőrendszer (SPANNFIX)

Régi asztalos műhelyek félkezes fűrészein a fűrészlap feszességét a zsinegköteget felező csap átfordításával állították be. Ezen ősi feszítési elv funkcionális elemeit (keresztirányú csapot, feszítő zsineget, befűzött kapcsoló elemeket) egy tetszőleges méretű csődarabban rejtettem el, ezáltal ezek a csövek távtartó-merevítő szerkezetként használhatók. A találmányi gondolat lényegét az jelenti, hogy a csövek rögzítéséhez szükséges feszítő-tapadó erő létrehozásához nem szükséges közvetlenül a zsineget megfeszítenünk, hanem elegendő magát a feszítőszerkezettel ellátott csövet bármelyik irányban csupasz kézzel elforgatni. Ugyanis a forgatáskor egyre rövidülő befűzött zsineg pár - visszalazulást kizárva - erős, stabil kötést biztosít a cső és a rögzítendő tárgy között.

 

Boros Béla és Varga Márta: Olaj és zsírszennyezett vizes emulziók tisztítása

Azonos reakció idő alatt, két párhuzamos folyamattal tisztítjuk meg a szennyezett vizet: a Ca és Mg sók leválasztásával, lágyítjuk a vizet. Al és Fe elektrokémiai beoldásával, a szennyező anyagokat leválasztjuk

 

JENEY, Tamás: Intelligens LED-es közvilágítás

Ez egy mikroszámítógép vezérelt rendszer, amely fény és mozgás érzékelőkkel rendelkezik. Úgy szabályozza a közvilágítást, hogy annak intenzitása függ a fényviszonyoktól és a forgalom (gyalogos, illetve gépkocsi) intenzitásától.

 

Nádas Béla dr.: Keringőlapátos hajtómű

Három egymással nem érintkező, forgáskiegyensúlyozott, fogaskerék kapcsolatú forgó elemből álló jármű hajtómű, mely térfogat kiszorításos elven működik,  így az áthaladó közeget forgásirányban egyenletes sebességgel, alacsony kavitációjú áramlással mozgatja. Nemcsak áramlás keltésére, hanem egyben, akár váltakozó üzemmódban is a mozgó közegek energiájának forgó mozgássá alakítására is alkalmas szerkezet.

 

Subert István: Javított menettulajdonságú ultravékony hajótest

Ultravékony testek többtámaszú, külön-külön elmozdulni képes, torziós rugóval rögzített szárnyakra támaszkodik, melyek a menetvíz hatására elfordulni képesek. A stabilizáló szárnyak a nyugodt-víz rétegen siklanak. Az ultra vékony test és az alkalmazott habvízképző 25-30% energia megtakarítást eredményez a laboratóriumi kísérletek szerint.

 

ZOLTAI, Attila dr., Szilvia Lévai, Judit Papp, János Szolcsányi dr.:

Newer Application of Capsaicin

A találmány capsaicin és humin sav tartalmú tea keverék, illetve ital adalék. Az ilyen ital kedvező élettani hatásokkal rendelkezik, gátolja a gyomorfekély kifejlődését, elősegíti a diéta mellett a túlsúly csökkentését.

 

Lengyel Különdíj:

ZOLTAI, Attila dr., Szilvia Lévai, Judit Papp, János Szolcsányi dr.: A kapszaicin újabb alkalmazása

A találmány kapszaicin és humin sav tartalmú tea keverék, illetve ital adalék. Az ilyen ital kedvező élettani hatásokkal rendelkezik, gátolja a gyomorfekély kifejlődését, elősegíti a diéta mellett a túlsúly csökkentését.