Magyar találmányok és formaoltalommal védett alkotások bemutatása

Hatvanegyedik alkalommal rendezték meg Nürnbergben 2009. november 5-8. között az IENA nemzetközi találmányi kiállítást, amely ebben az évben a formaoltalommal védett alkotások bemutatásának is teret adott, az IFIA rendezte "Clothes of Invention" elnevezésü kollektív kiállításon. Az IENA most is mint korábban része volt a "CONSUMENTA" fogyasztási cikk vásárnak, amely Európa legnagyobb ilyen eseménye, százezrek látogatják.

A kiállításon 33 országból több mint 800 alkotás szerepelt, közöttük a Magyar Feltalálók Egyesülete által bemutatott 21 új találmány és 5 formaoltalommal védett mű. A kiállításra közel húsz feltaláló utazott ki. A MAFE bemutató a kiállítási csarnok központjában kapott helyet, népművészeti dekorációval láttuk el, mivel a MAFE megalakulásának 20. jubileuma alkalmából november 6-án délután fogadást adtunk a magyar standon.

  

A MAFE stand

A magyar találmányi bemutató létrejöttét a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) anyagilag támogatta.

A kiállítás első két napján csak üzletemberek voltak a látogatók, sok ezren 44 országból. A magyar alkotások iránt élénk volt az érdeklődés. A nemzetközi zsűri elismerően értékelte a magyar bemutató anyagot.

MAFE találmányi bemutató az IENA 2009 kiállításon (22 téma)

Az elnyer díjak jegyzéke

 

IENA Gold Medal:

 

Domokos Gábor és Várkonyi Péter: A GÖMBÖC

A GÖMBÖC az első, ember által létrehozott homogén tárgy, amely egy stabilis és egy labilis egyensúlyi ponttal rendelkezik.

 

 

A GÖMBÖC bemutatkozik és "tarol" - két aranyérem, találmányi és design!

Subert István: Javított menettulajdonságú ultravékony hajótest

Ultravékony testek többtámaszú, külön-külön elmozdulni képes, torziós rugóval rögzített szárnyakra támaszkodik, melyek a menetvíz hatására elfordulni képesek. A stabilizáló szárnyak a nyugodt-víz rétegen siklanak. Az ultra vékony test és az alkalmazott habvízképző 25-30% energia megtakarítást eredményez a laboratóriumi kísérletek szerint.

 

Boros Béla és Varga Márta: Olaj és zsírszennyezett vizes emulziók tisztítása - Oil Dragon

Azonos reakció idő alatt, két párhuzamos folyamattal tisztítjuk meg a szennyezett vizet: a Ca és Mg sók leválasztásával, lágyítjuk a vizet. Al és Fe elektrokémiai beoldásával, a szennyező anyagokat leválasztjuk.

 

 

Az "Oil Dragon" folyamatábrája

 

IENA Silver Medal:

 

Almási Ferenc dr.: Mobil szükséghíd

Sajátos kialakítású, ollószerűen nyíló, középen összekapcsolt rúd párok, mint hídelemek három sorából és a stabilizálást szolgáló elemekből áll. A rúd pársorok a jármű hátuljáról nézve egyenlő oldalú háromszög alakú állásban állnak a jármú platóján, majd jelentősen növekvő hosszirányú alakba nyílnak, a híd ekkor a stabilitás megtartása mellett rögzíthető.

 

 

A szükséghíd makettje

 

Ambrus Imre: Modul építőrendszer (SPANNFIX)

Régi asztalos műhelyek félkezes fűrészein a fűrészlap feszességét a zsinegköteget felező csap átfordításával állították be. Ezen ősi feszítési elv funkcionális elemeit (keresztirányú csapot, feszítő zsineget, befűzött kapcsoló elemeket) egy tetszőleges méretű csődarabban rejtettem el, ezáltal ezek a csövek távtartó-merevítő szerkezetként használhatók. A találmányi gondolat lényegét az jelenti, hogy a csövek rögzítéséhez szükséges feszítő-tapadó erő létrehozásához nem szükséges közvetlenül a zsineget megfeszítenünk, hanem elegendő magát a feszítőszerkezettel ellátott csövet bármelyik irányban csupasz kézzel elforgatni. Ugyanis a forgatáskor egyre rövidülő befűzött zsineg pár - visszalazulást kizárva - erős, stabil kötést biztosít a cső és a rögzítendő tárgy között.

 

Dankáné Nagy Erika: Egy eszköz vízkifolyó szerelvények vízkőmentesítésére

Műanyag háztartási tisztítóeszköz, mely bonyolult berendezés helyett, fárasztó testi munkát igénylő, súroló kézi munka nélkül is alkalmas vízkifolyók, vízvezeték szerelvények vízkőmentesítésére, továbbá vízcsapokra szerelt vízterelők, szűrők külsejének és belsejének tisztítására. További cél, hogy különösebb szakértelem nélkül felszerelhető legyen, és az átfolyó vízre ne legyen hatással.

 

 

A vízkőmentesítő bemutatása

 

Klár Gábor: Támasztószerkezet képrögzítő szerkezethez

A találmány tárgya támasztószerkezet képrögzítő szerkezet, különösen videokamera és fényképezőgép felvétel közbeni megtámasztáshoz, amelynek a képrögzítő szerkezet  csatlakoztatására kiképzett kapcsolószerkezete  van, és támasztórészét a felvételt készítő személy egy-egy vállára támasztható első és második válltámasz képezi, és ezek kapcsolatban vannak a kapcsolószerkezettel. A támasztószerkezet tömege és tömegeloszlása úgy van megválasztva, hogy a képrögzítő szerkezettel összekapcsolt használati helyzetben mindkét válltámasz hatásosan támaszkodjon a vonatkozó vállra.

 

Nádas Béla dr.: Keringőlapátos hajtómű

Három egymással nem érintkező, forgáskiegyensúlyozott, fogaskerék kapcsolatú forgó elemből álló jármű hajtómű, mely térfogat kiszorításos elven működik, így az áthaladó közeget forgásirányban egyenletes sebességgel, alacsony kavitációjú áramlással mozgatja. Nemcsak áramlás keltésére, hanem egyben, akár váltakozó üzemmódban is a mozgó közegek energiájának forgó mozgássá alakítására is alkalmas szerkezet.

 

Rossu László: Internetes-csomag-átadó automata rendszer

Az interneten keresztül lehet beállítani a csomag elhelyezés és átvétel jogosultságait. Azért, hogy a csomagot a megfelelő személy kapja meg a beazonosítását is elvégzi az automata.

 

Zakariás István: Autó csomagtér térelválasztó

Két, egymáshoz egy élükön csuklószerűen rögzített, rugalmas, mégis merev (előnyösen többrétegű, egymáshoz ragasztott habosított műanyag) lapból álló egység, amely jellemzően V-alakban az aljára ragasztott tépőzár horgos részével tapad a személygépkocsi csomagtér-szőnyegéhez. Ez az elrendezés a V-alak csúcsa irányában húzó erőkkel szemben igen nagy ellenállást fejt ki, amely a legtöbb esetben elegendő arra, hogy a csomagtér szokásos tárgyait mozgásukban korlátozza.

 

Zakariás István: Görvilláskulcs

A görvilláskulcs egyesíti a hagyományos villáskulcs és a racsnis kulcs előnyeit, amennyiben oldalról helyezhető rá a csavarra, viszont pozícióváltáshoz nem kell a csavarról lehúzni, hanem egyszerű gördítő mozdulattal csúsztatható át a következő pozícióba. Mindkét irányba egyformán működik. Ezen túlmenően a görvilláskulcsot sokkal egyszerűbb a meghúzandó csavarra helyezni, mint a hagyományos villáskulcsot.

 

IENA Bronze Medal:

 

Csányi László: Talajszonda

A talaj nedvességtartalmának változását a talaj dielektromos állandójának változása jelzi. E változás mérése rezonáns detektorokkal történik. A mérőeszköz a talaj különböző rétegeiben méri a nedvesség és széndioxid tartalmat egy rezonáns rendszer segítségével. A teljes kiépítés használata esetén lehetővé válik a mért paraméterek távérzékelése (pl.: mobiltelefonon keresztül).

 

Fritz László: Ferde köteles híd „lebegő” pillérekkel

A találmány szerinti hídnak egy, vagy több alapozott pillére van, amelyre ferde kötelekkel „lebegő” pillérek vannak felfüggesztve, ezek újabb „lebegő” pilléreket tartanak. A lebegő pillérek száma tetszőleges, alátámasztásuk a hídpályával és a ferdeköteles felkötéssel biztosított. A hídpályában vízszintes erők, a kötelekben kötélirányú erők, a lebegő és a főtartó pillérekben függőleges erők ébrednek. A szerkezeti kialakítás a meglévő hídszerkezeti megoldásokkal kombinálható.

 

 

Ez volt a kötélhíd modell

 

 

Makkai István: Biztonsági, és kényelmi megoldások korongozóhoz

Az elektromos fazekas korongozó gép bekapcsoláskor a jelzőlámpával és kapcsolóval ellátott, villás dugót dugjuk a hálózati áramba, a jelzőfény láthatóvá teszi a gép feszültség alatti állapotát, és a villás dugón lévő kapcsolóval az áram kikapcsolása a dug villa kihúzása nélkül meg történhet. Az indító kulccsal kizárólag szakember tudja a gépet beindítani. A pótasztalt egyetlen csavar segítségével lehet felszerelni. A tárcsát hajtó tengely köré hegesztett menetes csővég kizárja a víz behatolását a gépbe, a menetes csővég anya csavarjával rögzíthető a közepén furattal ellátott sárfogó tál.

 

 

A fazekas-eszköz eredetiben lett bemutatva

 

 

Nagy Zoltán dr.: WC ülőke integrált személymérleggel

A találmány egy WC ülőkébe integrált személymérleg, ami a pontos mérést lehetővé tevő csuklópánttal van a csészéhez kapcsolva, és állíthatósága miatt a különböző típusú csészékre is felszerelhető.

 

Nádasy László: Hagyományos ablakok szigetelő átüvegezése

A hagyományos ablak külső szárnyából az egyrétegű üveget gittágyával együtt kivágjuk majd helyébe a találmány szerinti kiegészítő szárnykeretet illesztünk, melynek hőszigetelt üvege és gumi-tömítése van.

 

IENA Diploma:

 

Kertész András: Segédáramú légtisztító berendezés

Az új módszer viszont éppen a kis fajsúly alapján tisztít. A szennyezett légáramot egy segédárammal átfújva, a szennyezőket a kivezető nyílás felé tereljük és sűrű áramként elvezetve kis kapacitású berendezéssel ismert módon tisztítjuk tovább.

 

Milánkovits Márton dr.: ALS hatékony kezelése

A találmány szerint az Amyotrophiás lateralsclerosist, (ALS) Lou Gehring-betegséget extrém magas dózisú Ceftriaxone antibiotikummal hatékonyan lehet kezelni.

 

Raisz Iván dr., Németh György és Raisz Iván: Porszállító tartálykocsik automatizált/újszerű tisztítása.

Eljárásunk lényege, hogy a tartályban visszamaradt és feltapadt porszerű anyagot forgó kefés lazítással és porszívó fejekkel ellátott önjáró tisztító egységgel távolítjuk el, mely rendszer a porszerű szennyeződések 95-98 százalékát a cserélhető porgyűjtő zsákba vezeti. A por nagy részétől megszabadított felület kerül nagynyomású vízzel tisztításra az önjáró egységen elhelyezett szórófejek segítségével, szintén haladó és forgó mozgás közben. Az önjáró egység a tisztító nyíláson benyúlik és kibontja magát a művelet elvégzéséhez.

 

Tóth Miklós: Napelemes tetőcserép

A találmány szerinti műanyag cserepek felületén napelem van, és áramvezető kivezetéssel vannak azok ellátva.

 

INST Prize (Taiwan)

 

Nádas Béla dr.: Keringőlapátos hajtómű

Három egymással nem érintkező, forgáskiegyensúlyozott, fogaskerék kapcsolatú forgó elemből álló jármű hajtómű, mely térfogat kiszorításos elven működik,  így az áthaladó közeget forgásirányban egyenletes sebességgel, alacsony kavitációjú áramlással mozgatja. Nemcsak áramlás keltésére, hanem egyben, akár váltakozó üzemmódban is a mozgó közegek energiájának forgó mozgássá alakítására is alkalmas szerkezet.

 

 

Nádas dr., találmánya és a díja Tajvanból

Syrian Grand Prize

 

Kókai Dénes: Szélenergia hasznosítás felületi hullámokkal

A találmány működésének alapja egy nyitott áramlási keresztmetszetben létrehozott periodikusan változó sebességű áramlás, amit gyorsuló szakaszában torlódó, lassuló szakaszában elnyúlt áramlási kép jellemez. A gyorsuló áramlást, a beáramlási keresztmetszet zárásával megállítva, mozgási energiája elvész és statikus nyomássá alakul. A működés hasznosítását egy szerkezet teremti meg, ami ezt a váltakozó áramlást egy rugalmas, lemezszerű felület két oldalán hozza létre ellentétes fázisban, ezzel periodikus mozgásra kényszeríti a lemezt, amiről átadott mozgási energiája elvezethető.

 

Prize of the University Sains Malaysia

 

Kocsis András, dr. Utassy Sándor, Müller György és Debreceni György: Élelmiszerárusító intelligens automata

Az egyedi, önálló üzemmódban működő ital-, étel és egyéb árucikkeket forgalmazó automaták kiválasztott csoportjainak elmeit korszerű elektronikus eszközökkel felszerelve, lokális intelligencia kialakítása az egyedi készülékekben. Az egységes rendszerben működő automaták felszerelése rádiófrekvenciás azonosítók (RFID) érzékelésére alkalmas eszközökkel, azaz azonosítókkal rendelkező ügyfelek felismerésére, a szelektív kiszolgálásra. Az egyedi, önálló üzemmódban működő ital-, étel és egyéb árucikkeket forgalmazó automaták kiválasztott csoportjainak elektronikus eszközökkel történő kommunikáció felhasználásával (Internet, GPRS) egységes rendszerré szervezése és annak hatékony működtetése.

 

Medal of Ministry of Education - Russia

 

Boros Béla és Varga Márta: Olaj és zsírszennyezett vizes emulziók tisztítása

Azonos reakció idő alatt, két párhuzamos folyamattal tisztítjuk meg a szennyezett vizet: a Ca és Mg sók leválasztásával, lágyítjuk a vizet. Al és Fe elektrokémiai beoldásával, a szennyező anyagokat leválasztjuk

 

MAFE kiállítás (5 téma) a “Clothes of Invention”-  IFIA nemzetközi design bemutató keretében

 

IENA Gold Medal

Gábor Domokos and Péter Várkonyi: A GÖMBÖC

 

IFIA Design Gold Medal

Erzsébet HEGEDŰS: Üvegfotó

 

Valéria HIDVÉGI: Mágneses puzzle

 

Kinga PAP: Innovatív csap design

 

IFIA Diploma:

István Zakariás: Az egészség szék (Core – Csutka)

 

A MAFE design bemutató részlete