ARCA 2009 - Találmányok, Új Gondolatok Termékek és Technológiák Nemzetközi Vására, Zágráb

 

2009. szeptember 15-19.

 

Hetedik alkalommal rendezte meg a Horvát Feltalálók Uniója a Zágrábi Őszi Vásárhoz csatlakoztatva ezt az eseményt, amely része volt az IFIA, gazdasági világválság ellenes  hivatalos nemzetközi találmányi kiállításainak > > > bővebb tájékoztatás angolul.

A Magyar Feltalálók Egyesülete több más IFIA tagszervezettel együtt kiállította itt tagságának legújabb találmányait. A MAFE bemutatóján 14 alkotás szerepelt. A vásáron népes magyar feltaláló delegáció tartózkodott.

Az esemény kitűnő hangulatban zajlott, nagy számú látogató volt. A magyar delegáció értékes tapasztalatokat szerzett a nagyközönség reakcióiból, és számos horvát, szlovén és olasz üzletemberrel találkozott.

 

Bemutatott magyar találmányok jegyzéke - ARCA 2009

 

Ambrus Imre: Modul építőrendszer (SPANNFIX)

Régi asztalos műhelyek félkezes fűrészein a fűrészlap feszességét a zsinegköteget felező csap átfordításával állították be. Ezen ősi feszítési elv funkcionális elemeit (keresztirányú csapot, feszítő zsineget, befűzött kapcsoló elemeket) egy tetszőleges méretű csődarabban rejtettem el, ezáltal ezek a csövek távtartó-merevítő szerkezetként használhatók. A találmányi gondolat lényegét az jelenti, hogy a csövek rögzítéséhez szükséges feszítő-tapadó erő létrehozásához nem szükséges közvetlenül a zsineget megfeszítenünk, hanem elegendő magát a feszítőszerkezettel ellátott csövet bármelyik irányban csupasz kézzel elforgatni. Ugyanis a forgatáskor egyre rövidülő befűzött zsineg pár - visszalazulást kizárva - erős, stabil kötést biztosít a cső és a rögzítendő tárgy között.

 

Csányi László: Talajszonda

A talaj nedvességtartalmának változását a talaj dielektromos állandójának változása jelzi. E változás mérése rezonáns detektorokkal történik. A mérőeszköz a talaj különböző rétegeiben méri a nedvesség és széndioxid tartalmat egy rezonáns rendszer segítségével. A teljes kiépítés használata esetén lehetővé válik a mért paraméterek távérzékelése (pl.: mobiltelefonon keresztül).

 

Fritz László: Ferde köteles híd „lebegő” pillérekkel

A találmány szerinti hídnak egy, vagy több alapozott pillére van, amelyre ferde kötelekkel „lebegő” pillérek vannak felfüggesztve, ezek újabb „lebegő” pilléreket tartanak. A lebegő pillérek száma tetszőleges, alátámasztásuk a hídpályával és a ferdeköteles felkötéssel biztosított. A hídpályában vízszintes erők, a kötelekben kötélirányú erők, a lebegő és a főtartó pillérekben függőleges erők ébrednek. A szerkezeti kialakítás a meglévő hídszerkezeti megoldásokkal kombinálható.

 

Kertész András: Segédáramú légtisztító berendezés

Az új módszer viszont éppen a kis fajsúly alapján tisztít. A szennyezett légáramot egy segédárammal átfújva, a szennyezőket a kivezető nyílás felé tereljük és sűrű áramként elvezetve kis kapacitású berendezéssel ismert módon tisztítjuk tovább.

 

Klár Gábor: Támasztószerkezet képrögzítő szerkezethez

A találmány tárgya támasztószerkezet képrögzítő szerkezet, különösen videokamera és fényképezőgép felvétel közbeni megtámasztáshoz, amelynek a képrögzítő szerkezet  csatlakoztatására kiképzett kapcsolószerkezete  van, és támasztórészét a felvételt készítő személy egy-egy vállára támasztható első és második válltámasz képezi, és ezek kapcsolatban vannak a kapcsolószerkezettel. A támasztószerkezet tömege és tömegeloszlása úgy van megválasztva, hogy a képrögzítő szerkezettel összekapcsolt használati helyzetben mindkét válltámasz hatásosan támaszkodjon a vonatkozó vállra.

  

Kocsis András, dr. Utassy Sándor, Müller György és Debreceni György: Élelmiszerárusító intelligens automata

Az egyedi, önálló üzemmódban működő ital-, étel és egyéb árucikkeket forgalmazó automaták kiválasztott csoportjainak elmeit korszerű elektronikus eszközökkel felszerelve, lokális intelligencia kialakítása az egyedi készülékekben. Az egységes rendszerben működő automaták felszerelése rádiófrekvenciás azonosítók (RFID) érzékelésére alkalmas eszközökkel, azaz azonosítókkal rendelkező ügyfelek felismerésére, a szelektív kiszolgálásra. Az egyedi, önálló üzemmódban működő ital-, étel és egyéb árucikkeket forgalmazó automaták kiválasztott csoportjainak elektronikus eszközökkel történő kommunikáció felhasználásával (Internet, GPRS) egységes rendszerré szervezése és annak hatékony működtetése.

 

Kókai Dénes: Szélenergia hasznosítás felületi hullámokkal

A találmány működésének alapja egy nyitott áramlási keresztmetszetben létrehozott periodikusan változó sebességű áramlás, amit gyorsuló szakaszában torlódó, lassuló szakaszában elnyúlt áramlási kép jellemez. A gyorsuló áramlást, a beáramlási keresztmetszet zárásával megállítva, mozgási energiája elvész és statikus nyomássá alakul. A működés hasznosítását egy szerkezet teremti meg, ami ezt a váltakozó áramlást egy rugalmas, lemezszerű felület két oldalán hozza létre ellentétes fázisban, ezzel periodikus mozgásra kényszeríti a lemezt, amiről átadott mozgási energiája elvezethető.

 

Makkai István: Biztonsági, és kényelmi megoldások korongozóhoz

Az elektromos fazekas korongozó gép bekapcsoláskor a jelzőlámpával és kapcsolóval ellátott, villás dugót dugjuk a hálózati áramba, a jelzőfény láthatóvá teszi a gép feszültség alatti állapotát, és a villás dugón lévő kapcsolóval az áram kikapcsolása a dug villa kihúzása nélkül meg történhet. Az indító kulccsal kizárólag szakember tudja a gépet beindítani. A pótasztalt egyetlen csavar segítségével lehet felszerelni. A tárcsát hajtó tengely köré hegesztett menetes csővég kizárja a víz behatolását a gépbe, a menetes csővég anya csavarjával rögzíthető a közepén furattal ellátott sárfogó tál.

 

Nagy Zoltán dr.: WC ülőke integrált személymérleggel

A találmány egy WC ülőkébe integrált személymérleg, ami a pontos mérést lehetővé tevő csuklópánttal van a csészéhez kapcsolva, és állíthatósága miatt a különböző típusú csészékre is felszerelhető.

 

Raisz Iván dr., Németh György és Raisz Iván: Porszállító tartálykocsik automatizált/újszerű tisztítása.

Eljárásunk lényege, hogy a tartályban visszamaradt és feltapadt porszerű anyagot forgó kefés lazítással és porszívó fejekkel ellátott önjáró tisztító egységgel távolítjuk el, mely rendszer a porszerű szennyeződések 95-98 százalékát a cserélhető porgyűjtő zsákba vezeti. A por nagy részétől megszabadított felület kerül nagynyomású vízzel tisztításra az önjáró egységen elhelyezett szórófejek segítségével, szintén haladó és forgó mozgás közben. Az önjáró egység a tisztító nyíláson benyúlik és kibontja magát a művelet elvégzéséhez.

 

Rossu László: Internetes-csomag-átadó automata rendszer

Az Interneten keresztül lehet beállítani a csomag elhelyezés és átvétel jogosultságait. Azért, hogy a csomagot a megfelelő személy kapja meg a beazonosítását is elvégzi az automata.

 

Subert István: Javított menettulajdonságú ultravékony hajótest

Ultravékony testek többtámaszú, külön-külön elmozdulni képes, torziós rugóval rögzített szárnyakra támaszkodik, melyek a menetvíz hatására elfordulni képesek. A stabilizáló szárnyak a nyugodt-víz rétegen siklanak. Az ultra vékony test és az alkalmazott habvízképző 25-30% energia megtakarítást eredményez a laboratóriumi kísérletek szerint.

 

Tóth Miklós: Napelemes tetőcserép

A találmány szerinti műanyag cserepek felületén napelem van, és áramvezető kivezetéssel vannak azok ellátva.

 

Zakariás István: Autó csomagtér térelválasztó

Két, egymáshoz egy élükön csuklószerűen rögzített, rugalmas, mégis merev (előnyösen többrétegű, egymáshoz ragasztott habosított műanyag) lapból álló egység, amely jellemzően V-alakban az aljára ragasztott tépőzár horgos részével tapad a személygépkocsi csomagtér-szőnyegéhez. Ez az elrendezés a V-alak csúcsa irányában húzó erőkkel szemben igen nagy ellenállást fejt ki, amely a legtöbb esetben elegendő arra, hogy a csomagtér szokásos tárgyait mozgásukban korlátozza.

 

 

Díjazott magyar találmányok, ARCA 2009 Zágráb

 

ARCA Plakett

Subert István: Javított menettulajdonságú ultravékony hajótest

 

Ezüstérem

Ambrus Imre: Modul építőrendszer (SPANNFIX)

 

Kókai Dénes: Szélenergia hasznosítás felületi hullámokkal

 

Kertész András: Segédáramú légtisztító berendezés

 

Bronzérem

Csányi László: Talajszonda

 

Fritz László: Ferde köteles híd „lebegő” pillérekkel

 

Raisz Iván dr., Németh György és Raisz Iván: Porszállító tartálykocsik automatizált/újszerű tisztítása.

 

Tóth Miklós: Napelemes tetőcserép

 

Warsawa Invetion Medal

Csányi László: Talajszonda

 

IFIA ECO Prize

Tóth Miklós: Napelemes tetőcserép

 

 

Képriport

Vedres András IFIA elnök megnyitja az ARCA 2009 Vásárt

 

A MAFE stand képei