Magyar találmányok és az elnyert díjak a 35. Genfi Találmányi Szalonon (2007. április 18-22.)

 

Közel ezer találmány szerepelt 45 országból a 2007. évi Genfi Találmányi Szalonon. A Magyar Feltalálók Egyesülete állami támogatás híján ebben az évben hét találmányt mutatott be. Mindegyik alkotás jelentős erkölcsi elismerést szerzett. Az üzleti érdeklődés élénk volt találmányaink iránt. Ebben a tekintetben az "Újtipusú biodízel" és Raisz Iván professzor környezetvédő megoldása emelhető ki.

 

Románia különdíja:

HÓBOR László: Korona pozicionáló szerkezet karórákhoz

Mechanikus, emeltyűs szerkezet segítségével kívánt esetben kiemelhetjük a koronát a karóra vázából, majd visszasüllyeszthetjük oda. Az új megoldás révén, a karóra viselésekor a korona rejtve marad.

 

Bronzérem, Orosz Föderáció különdíja:

KUTHI Zoltán: Új telefontartozék, üzenetküldő szolgáltatással

Az új telefontartozék képes a telefont kábel csatlakoztatása nélkül vezérelni, a vezérelt/távvezérelt telefonnal tetszőleges számú, tartalmú üzenetet küld ki (SMS, email), működtethető a tartóba beépített, vagy külső érzékelőkkel, (mozgás, füst, CO) is.

 

Ezüstérem:

NÁDAS Béla dr.: Keringődugattyús gép

Térfogat-kiszorítású, csak körpályán mozgó elemekből álló többcélú áramlástani gép. Ívelt profilú dugattyúival és egy különálló tengelyen szinkronban forgó segédtárcsájával az ősi vízikerék elvet gravitációs erőhatást nem igénylő formában hasznosítja. Sokféle változata van, a konkrét kialakítástól függően kompresszor vagy turbina üzemre és hidrosztatikus hajtások szivattyú vagy motor egységeként egyaránt alkalmas szinte korlátlan méret és így teljesítmény tartományokban.

 

Bronzérem:

DUTKAY György dr.: Vékonyréteg szigetelésű villamos motor alkatrészek

A villamos feszültség alatt levő alkatrészeket villamosan nem vezető keményforrasz anyaggal vonjuk be, amely forraszanyag egyben elszigeteli a feszültség alatt levő elemeket egymástól és a vastesttől is. A vastestet olyan porkohászati módszerrel készítjük, ahol a vastestet alkotó vasszemcsék egymástó ugyanezen szigetelőanyaggal vannak elválasztva és a sajtolás után összeforrasztva. Az így elkészített vastest tömör vastest, de örvényáram vesztesége nincs.

 

Aranyérem, Taipei nagydíj:

PIMPER István: Orvosdiagnosztikai képalkotás eredményeinek háromdimenziós nyomtatása

Orvosdiagnosztikai berendezések (3D-4D ultrahang, CT, MRI, PET) képanyagából nyomtatott formában létrehozott olyan – látványban mozgókép hatású – sík kép (képeslap mérettől akár poszter méretig), ami alkalmas a fenti berendezések vizsgálati eredményeinek valódi térhatású szemléltetésére, bemutatására. Alkalmas továbbá nem csak térhatású, hanem mozgó képek, idősoron lejátszódó folyamatok bemutatására is.

 

Aranyérem, Award of the Iranian Elite Academy:

RAISZ Iván dr.: Elektrokémiai eljárás szennyvíztisztításra.

Olyan elektrokémiai eljárást fejlesztettünk ki, mely az eltávolítja a toxikus komponenseket. Azokat elekto-fenton reakciók segítségével oxidálja a teljes mineralizációig. A reakciókomponenseket in-situ az eljárás során generáljuk. Ez segíti a folyamat rendkívül egyszerű kézbentartását és megszünteti a vegyszerszállítás/adagolás kockázatát.

 

Aranyérem:

THÉSZ János – BOROS Béla – KIRÁLY Zoltan: Új típusú biodízel

A természetes trigliceridek móltömegét (ebből eredően viszkozitását és dermedéspontját) azáltal csökkentjük, hogy a rövid szénláncú karbonsavak metilésztereivel történő részleges átészterezéssel, rövid szénláncú acilcsoportokkal cseréljük ki a hosszú szénláncú zsírsavas acilcsoportok egy részét. Ezáltal redukált móltömegű trigliceridek és az eredeti trigliceridben kötött zsírsavak metilésztereinek (= „mai biodízel”) elegye keletkezik, megfelelően alacsony viszkozitással és dermedésponttal. Így a biomassza eredetű trigliceridek teljes entalpiája üzemanyagként hasznosul.