INVENT 2005 SUBOTICA - SZABADKA

Nemzetközi Találmányi Bemutató az "ÖTLETTEL A MÉG TÖBBÉRT" elnevezésű vásár keretében.

Szabadka/Subotica, Sportcsarnok - 2005. június 3-5.

Regionális Innovációs Nagygyűlés

Szabadkai Feltalálók Klubja és a MAFE a kiállítás alatt június 4-én, szombaton 11 órakor Regionális Innovációs Nagygyűlést rendezett. Ennek tárgya a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztatási helyzetének áttekintése volt.

A gyűlésen Vedres András ismertette számítógéppel megvalósított találmányok oltalmazásának helyzetét az Egyesült Államokban, Ázsia országaiban és Európában. Majd néhány példán keresztül bemutatta az ilyen alkotások lényegét.

Ezután Szöllősy János feltaláló részletesen ismertette roncsolás mentes anyagvizsgáló módszerét, melyhez speciális szoftver szükséges.

Szöllősy János bemutatja találmányát

 

Az Európai Unió illetékes jogi bizottsága közel két évvel ezelőtt irányelv javaslatot dolgozott ki a szabadalmi törvény megfelelő módosítására. A szabad forráskódú szoftverekkel kapcsolatos üzleti vállalkozások több Európai országban támadják a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztatását. A törvényalkotási folyamatát rendkívüli módon elhúzzák a nyomásukra beadott alaptalan, jogrend ellenes és meggondolatlan módosítási javaslatok. 

A nagygyűlésen képviselt feltaláló szervezetek szükségesnek tartották, hogy társadalmi nyomást gyakoroljanak az Európai Unió politikusaira a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmi oltalmának mihamarébb történő bevezetésére. Ezért az alábbi kiáltványt fogadták el:

 

Kiáltvány a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztatásáról Európában

Mi, a magyar és a szerbia-montenegrói feltalálók szervezetei, és a Regionális Innovációs Nagygyűlés – Subotica/Szabadka (2005. június 4., Szerbia-Montenegró) résztvevői kinyilvánítjuk a következőket:

A szabadalmaztatott találmányok a sikeres innováció legfontosabb feltételei. Míg a számítógéppel megvalósított találmányok a műszaki alkotások legkorszerűbb típusai.

Szabadalmi védelem a számítógéppel megvalósított találmányokra fontos számunkra és egy sikeres Európa számára is, mert:

 • Az ilyen szabadalmak védik az innovációs kiadásainkat
 • Az ilyen szabadalmak tükrözik az innovatív technológiánkat, és technikai információt nyújtanak másoknak.
 • Az ilyen szabadalmak védelmet adnak nekünk egy találmány szoftver részére is.
 • Az ilyen szabadalmak képessé tesznek bennünket licenciát adni másoknak.
 • Az ilyen szabadalmak jelzik jelenlétünket azonos területen működő másoknak, megnyitva lehetséges új együttműködések útját.

Szeretnénk egy jogi szabályozást a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmi oltalmazására, amely átlátható, biztos és egyforma egész Európa számára.

Felhívjuk az Európai Parlament figyelmét, hozzon haladéktalanul törvényt számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmi oltalmazására. Az időhúzás előnyt ad versenytársainknak, mint az USA és Ázsia számára.

Mi, a magyar és a szerbia-montenegrói feltalálók szervezetei, és a Regionális Innovációs Nagygyűlés – Subotica/Szabadka (2005. június 4., Szerbia-Montenegró) résztvevői kérjük az EU Bizottságot és Tanácsot, hogy segítse elő a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságát Európában.

 

Subotica/Szabadka, 2005. június 4.

 

Vitéz László, a Szabadkai Feltalálók Klubjának egyik vezetője ismerteti a kiáltvány szövegét

Ezt a kiáltvány Brüsszelben június 22-én rendezendő "Innovációs nap" eseményeinek keretében lesz átnyújtva az illetékeseknek. 

Az INVENT 2005 Nemzetközi Találmányi Bemutatón szereplő magyar találmányok és az elnyert díjak

 1. Bereznai József: Elzáró szerelvények WC öblítéshez - A szelepek három fokozatban állítható meghatározott vízmennyiséget szolgáltatnak újfajta szerkezetüknek köszönhetően. A membrán nélküli szelep nem hibásodik meg. Az ilyen szerelvénnyel ellátott víztartályból a vízmennyiség kívánalom szerint adagolható.  - Nikola Tesla arany érem

 2. Bertalan Árpád: Szeglemez - Vaslemezből diagonális elrendezésben történik a szegek kialakítása. Ennek következtében az ácsozat fa elemeinek összeillesztése nagyobb erőket bír ki.

 3. Burián László: Gyógyszer méheknek - Egy gombás megbetegedés ellen hatékony a gyógyszer, amely csersavból áll. Azt kell a méhek táplálékául szolgáló cukoroldatba keverni meghatározott koncentrációban.

 4. Deme Miklósné: Meggymag hasznosítás - A meggymagot sós vízben hőkezelik, majd szárítják. A magból játékok dísztárgyak, hang és hőszigetelők készülnek.

 5. Dézsi István - Kecskés Melinda: Kazettás dobókocka (TREXI) - Azonosan ismétlődő hajlékony elemekből olyan kazettákat hordozó dobókocka hozható létre, mely láthatatlan módon a kazetta méreténél kisebb céltárgyakat rejt, a kocka bármely oldaláról hozzáférhető módon.

 6. Farkas Lajos: Teniszlabdás masszírozó - Az eszköz két teniszlabdából készült, marokra fogva használatos saját testen vagy mást masszírozva.

 7. Fuchsné, Tolnai Judit: Golyópálya építő - Egymáshoz kapcsolható építőelemek összessége, amelyekből kanyarokkal, bukkanókkal nehezített pálya építhető, úgy, hogy azon a gravitáció hatására golyó haladjanak végig.

 8. Gyarmathyné Nemes Erzsébet: Csökkentett NaCl tartalmú ízesítő sókeverék (VIVEGA) – A készítményben a NaCl mellett Kálium és Magnézium sók vannak, vitaminokkal és szárított zöldségdarabokkal keverve. Magas vérnyomás és szívbetegségek esetén ajánlott a fogyasztása konyhasó helyett.

 9. Hidvégi Valéria: Mágneses puzzle Vaslemezből készített dobozban helyezkednek el a puzzle színes elemei, amelyek hátoldalán mágnesfólia van. Ettől tapadnak azok a dobozfedélre képkirakáskor.

 10. Horváth István dr.: Antigén koleszterin szint csökkentésére - Koleszterinből készül az antigén, amely olyan ellenanyagot termel a vérben, hogy az csökkenti a koleszterin szintet, és a meszesedett kezdeményeket az érfalon. - Sándor József kupa 

 11. Kovács Béla – Istochij Gennadin: Ivóvíz tisztító - A készülék elektrolízissel lecsapja a szennyező vasvegyületeket, amelyek a szűrőbetéten fennakadnak. - Az INVENT 2005 Nagydíja

 12. Máthé László: Bentmaradó zsaluzat - Polistirol hab lemezeket, amelyek el vannak látva rögzítő műanyag elemekkel, úgy szerelhetünk össze, hogy közéjük vasalatot tehetünk, és betont önthetünk. Így hőszigetelt fal, födém, ház készíthető.

 13. Nyakas Gábor – Gergely Judit: Kerámia tárgyakra csúszásgátló díszítés - A kerámia termékekre ismert nyomdatechnikai eljárással speciális festékek és cirkónium vegyület alkalmazásával képet viszünk. Kiégetés után érdes felületű dekorációt kapunk. - Arany angyal plakett

 14. Oros Gyula dr. és társai: Pharmaplant Turbo növényvédőszer - A találmány furazolidon és benzimidazol szármékok valamint rézvegyület optimizált keverékére vonatkozik, mely alkalmas növénykórokozó gombák és baktériumok okozta károk megelőzésére.

 15. Osbáth Sándor – Zalai Tibor: Áthaladást tiltó táblarendszer - A tiltó tábla után érzékelő van elhelyezve, amely rádiójelet ad, ha a tábla tilalmát megszegik egy második figyelmeztető tábla aktiválására. - Maria Theresiopolis kupa

 16. Osbáth Sándor – Zalai Tibor: Figyelmeztető jelzőfelület gépkocsiba Mikrochip és LED működésű berendezés, amely 10 üzenet megjelenítésére képes.

 17. Raisz Iván dr. – Cserta Péter: Üzemanyag adalék- Egy poliamin típusú adalék, amelynek hatására csökken a dízel és gázmotorok károsanyag kibocsátása és korróziója.

 18. Sándor László: Falvédő, villanykapcsolók köré - Két elemből álló védő, amely a villanykapcsoló kiszerelése nélkül rakható fel.

 19. Sike Valéris: Betűépítő játék - Az abc betűi a játék elemeiből, amelyek egyszerű idomok, képes mintákra kirakható.

 20. Szalai Tamás: Fogyasztáscsökkentő - Ha robbanómotorok vagy olaj és gázkazánok üzemanyaga áthalad e készüléken, amely állandó mágneseket és abból készített szűrőt tartalmaz. Hatására nő a hatásfok és csökken a károsanyag kibocsátás.

 

Képriport

    

A MAFE stand

 

A Magyar Szabadalmi Hivatal tájékoztató anyagai a standunkon