IENA 2005 – Nemzetközi Kiállítás, "Ötletek - Találmányok - Új termékek",  Nürnberg

 

A Magyar Feltalálók Egyesülete 8 találmányt mutatott be Nürnbergben, 2005. november 3-6. között a helyi vásár területén megrendezett IENA  2005 kiállításon.

 

BESZÁMOLÓ

Európa legnagyobb fogyasztási cikk vásárához (Consumenta) kapcsoltan, 54. alkalommal rendezték meg Nürnbergben a hagyományos német újdonság-bemutatót, amelyen 30 országból 680 találmány versenyzett. Az IENA kiállításon a Magyar Feltalálók Egyesülete nyolc új, megvalósított magyar találmányt mutatott be. Ezek közül a vízzel kapcsolatosak nemzetközi feltűnést keltettek.

 A Budapesti Vízművek Rt. munkatársai aranyérmet nyertek az általuk feltalált mobil ivóvízgyárral, amelyet sikerrel működtettek a cunami, majd a romániai árvizek után.

Ökrös Pál nyerte el az Orosz Federáció Fejlesztési és Kutatási Minisztériumának különdíját. Találmánya a háztartások vízfogyasztását csökkenti azáltal, hogy a műszaki megoldás a fürdővizet és a mosógép öblítővizét használja a WC öblítéshez.

További két bemutatott magyar műszaki alkotás, amely szintén a vízzel kapcsolatos nyert még díjat: Csorba József – „Nyomott szennyvízelvezető rendszer” valamint Bárczy Zoltán – „Olajszennyezést felfogó kanális”.

Igen nagy elismerést vívott ki még dr. Nashwan Khaled hazánkban tanult és praktizáló orvos érszűkületet kezelő készüléke, amely elnyerte a kiállítás legmagasabb tudományos elismerését, a Moszkvai Műszaki Egyetem jubileumi aranyérmét.

Ezzel a bemutatóval a magyar találmányok ez évi külföldi bemutatása sajnos befejeződött. A következő alkalomra, az EU legjelentősebb innovációs kiállításán történő szereplésre már nem telik a Magyar Feltalálók Egyesületének, mivel a találmányi marketinghez való állami hozzájárulás ebben az évben még nem érkezett meg. Sajnos ezzel megszakad Brüsszelben az EUREKA világkiállításon a MAFE 16 éve tartó sikeres szereplése, éppen akkor, amikor Uniós tagok lettünk. Kár.

Részletes eredmények:

 

Orosz Tudományos Díj, IENA 2005, Nüremberg - „Moszkvai Műszaki Egyetem emlékérem” :

Khaled Nashwan dr.: Készülék végtag keringési rendellenességek kezelésére

 Orosz Föderáció Fejlesztési és Tudományos Minisztériumának díja:

Ökrös Pál: Háztartási hulladékvíz hasznosítás

Horvát Feltalálók Egyesületének nagydíja:

Nádas Béla dr.: Ellendugattyús mozgató mechanizmus

 

Aranyérem:

Rusai László -  Haranghy Csaba és társaik (Budapesti Vízművek Rt.): Mobil ivóvíztisztító berendezés

Ezüstérem:

Csorba József: Nyomott szennyvízcsatorna rendszer
Bárczy Zoltán, Bárczyné Kádas Katalin, Mészáros Antal, Szolga András, és Hajtó Ödön dr.:
Olajszennyezés mentesítő kanálisokra

Bronzérem:

Mikola Andor: Mobil veszélyes hulladékártalmatlanító rendszer
Szőcs István: Automatikus tartálytűz oltó rendszer

 

KÉPRIPORT

A MAFE stand Nürnbergben most csak 10 négyzetméteres volt, ennyire futotta

 

 

Egy különös látogató vizsgálja az ellendugattyús mechanizmust

 

 

Nádas dr. és a horvát nagydíj

 

Ökrös Pál, a "szürkevíz" hasznosításért átveszi Fagyejev úrtól a díjat