25. Nemzetközi Találmányi Kiállítás Belgrád, 2005. május 23-27.

A nyolcvan éves múlttal rendelkező Belgrádi Feltalálók Egyesülete ebben az évben rendezte meg a 25. jubileumi találmányi kiállítást Belgrádban a Néprajzi Múzeum előcsarnokában. A kiállításon Szerbia Montenegró államszövetségből, Macedóniából, Bosznia Hercegovinából és Magyarországról összesen 106 találmányt mutattak be.

A kiállítás alkalmával a MAFE és a belgrádi testvérszervezete együttműködési megállapodást írt alá, melynek keretében tagjaikat azonos elbánásban részesítik és tájékoztatják egymást munkájukról. Az egyezmény aláírásánál jelen voltak  a szerb kutatás-fejlesztés, valamint a város gazdasági és politikai vezetői.

Vedres András MAFE főtitkár előadást tartott a magyar és az EU innovációs környezetről a Hemofarm konszern rendezésében.

A magyar bemutató sikere nagy mértékben Vitéz Károly úr, a Szabadkai Feltalálók és Újítók Klubja vezetője által nyújtott önzetlen  személyes segítségének volt köszönhető.

Bemutatott magyar témák és az elnyert díjak

Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal – Bemutatásra került: Szervezeti felépítése, illeszkedése a magyar államigazgatáshoz, működésének törvényi alapjai

Bereznai József: Elzáró szerelvények WC öblítéshez - A szelepek három fokozatban állítható meghatározott vízmennyiséget szolgáltatnak újfajta szerkezetüknek köszönhetően. A membrán nélküli szelep nem hibásodik meg. Az ilyen szerelvénnyel ellátott víztartályból a vízmennyiség kívánalom szerint adagolható.

Farkas Lajos: Teniszlabdás masszírozó - Az eszköz két teniszlabdából készült, marokra fogva használatos saját testen vagy mást masszírozva.  - Nikolai Tesla nagy aranyérem - a magyar találmányok bemutatásában nyújtott segítségéért, és kiváló találmányáért

Hidvégi Valéria: Mágneses puzzle Vaslemezből készített dobozban helyezkednek el a puzzle színes elemei, amelyek hátoldalán mágnesfólia van. Ettől tapadnak azok a dobozfedélre képkirakáskor. - Nikolai Tesla bronzérem

Horváth István dr.: Antigén koleszterin szint csökkentésére - Koleszterinből készül az antigén, amely olyan ellenanyagot termel a vérben, hogy az csökkenti a koleszterin szintet, és a meszesedett kezdeményeket az érfalon.

Raisz Iván dr. – Cserta Péter: Üzemanyag adalék- Egy poliamin típusú adalék, amelynek hatására csökken a dízel és gázmotorok károsanyag kibocsátása és korróziója. - Nikolai Tesla aranyérem

Képriport

A Néprajzi Múzeum Belgrádban

 

A magyar stand

 

A kiállítás szervezői

 

Az feltalálói együttműködési megállapodás aláírása, jobbra Djuro Borak elnök