a_magu_n.gif (7981 bytes)

KÖZGYŰLÉS - 2005

Itt történt a MAFE tagok által külföldön elnyert díjak átadása

Helyszíne: Budapest, VI. Andrássy út 23. I. emelet (Ökocentrum)

Időpontja: 2005. december 8. (csütörtök) 11 óra

Közlemény

A MAFE 2005. évi Közgyűlését  2005. december 8-án tartotta meg.
Az esemény előtt történt a külföldi innovációs fórumokon megszerzett díjak átadása. A díjkiosztó ünnepségen megjelent dr. Bendzsel Miklós úr a Magyar Szabadalmi Hivatal Elnöke. Megtisztelte még az ünnepséget Tao úr a tajvani
TAITRA - Budapest Iroda munkatársa, akinek megköszöntük a támogatásukat, amely nélkül nem szerepelhettünk volna Tajvanon. Továbbá megjelentek a Jemeni Köztársaság Nagykövetségének munkatársai is.

A díjkiosztó ünnepséget sajtótájékoztató követte, amelynek keretében az alábbi közleményt adtuk ki:

Sajtóközlemény

 A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) sikeres, de nehéz évet zárt.

Az elmúlt esztendő azért volt sikeres, mert tagjai találmányaival az Egyesület jelentős elismerést vívott ki Genf, Belgrád, Szabadka, Zágráb, Taipei, Bukarest, Gdansk és Nürnberg városokban rendezett nemzetközi kiállításokon. Ezeken 49 új magyar megvalósult találmány összesen 182 bemutatással szerepelt, és a magyar feltalálók 89 rangos nemzetközi díjat szereztek meg, és értékes üzleti kapcsolatokat építettek ki.

 „Az év feltalálója és találmánya” díjat, a MAFE szabályai szerint az a feltaláló és alkotása nyeri, amely az adott év során, a külföldi megmérettetéseken a legtöbb díjat szerzi meg (Aranyérem és különdíj 5, ezüstérem 3, míg bronzérem 1 pont). A pontverseny első tíz helyezettje az alábbi volt: 

Helyezés

Feltaláló/találmány

Pont

10

Osbáth Sándor – Zalai Tibor: Veszélyt jelző közlekedési táblák

13

9

Nyakas Gábor: Szilikátalapú csúszásgátló dekoráció

14

8

Rusai László és társi: Mobil ivóvízkészítő berendezés

15

6-7

Hidvégi Valéria: Mágneses kirakójáték

16

6-7

Ökrös Pál: Háztartási hulladékvíz hasznosítás

16

4-5

Nádas Béla dr.: Forgató mechanizmus

19

4-5

Raisz Iván dr. és társai: Üzemanyag adalék

19

2-3

Bereznai József: Membrán nélküli WC szelep

20

2-3

Khaled Naswan dr.: Berendezés érszűkület gyógyítására

20

1

Szőllősy János és társai: Roncsolás mentes fémvizsgálat 

25

 2005. évben „Az év feltalálója és találmánya” díjat Szöllősy János, Gasparics Antal és Farkas Tibor: „Roncsolás mentes fémvizsgálat” című találmányával nyerte el.

Nehézséget jelentett az év során a találmányi marketing tevékenységhez elvárható állami támogatás hiánya. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) megszervezése után 2004-ben megfelelő ütemezésben anyagi támogatást nyújtott a Magyar Feltalálók Egyesületének a hazai találmányok piacra vitelét célzó akcióihoz. Ebben az évben túl későn (június) indították be a pályázati rendszerüket, és az elsőként beadott kérelmek egy töredékére is csak mostanában, az év vége előtt válaszoltak. Így csak kölcsön igénybevételével lehetett eredményesen tevékenykedni a szigorúan tervezett lépéseket igénylő innovációs marketing terén.

A feltalálás és az innováció igényli a szellemi tulajdon jogbiztonságát. Minden olyan, ami kikezdi a szellemi tulajdon kifinomult és világszerte elfogadott jogrendjét, az ellentétes a MAFE Alapszabályával, és ebből következően az Egyesület fellép ellene.

Az elmúlt időszakban az Európai Bizottság egy nemzetközi szoftvercéget versenyjogi meggondolások alapján kötelezett licencia átadására. Ez bevett gyakorlat, ebben semmi kivetnivaló nincsen. De az Európai Bizottság túlment ezen, mert még arra is kötelezte ezt a céget, hogy a mögöttes üzleti titkait hozza nyilvánosságra.

A MAFE álláspontja szerint ez utóbbi követelés jogellenes, és aláássa a szellemi tulajdon legjelentősebb részét adó titokvédelem biztonságát. Pedig ennek nagy fontossága van az innovatív tevékenységet végző cégeknél, különösen a kis és közepes vállalkozásoknál, amelyek az iparjogvédelem legkézenfekvőbb és legolcsóbb módját, a titokvédelmet választják.

A Magyar Feltalálók Egyesülete tagjainak érdekvédelmétől vezetve elhatározta, hogy az Európai Bíróság előtt perbe száll a kérdéses világcég mellett az Európai Bizottság ellen. A MAFE jogi képviselője ebben az ügyben az SBG&K Ügyvédi Iroda vezetője: dr. Szamosi Katalin.

A sajtótájékoztató után a MAFE megtartotta 2005. évi közgyűlését. Az elvégzett munkáról a beszámolót > > > itt találják.

Ugrás MAFE honlap főlapjára