Hírek 2022
Közzététel: 2022. 12. 25.

 

Közzététel: 2022. 12. 24.

Életének 93. évében elhunyt dr. Köhler Mihály a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, Fleischmann Rudolf és Géniusz-díjas  feltaláló.  Műszaki alkotásai a környezetvédelemmel és a riolittufa alkalmazásával kapcsolatosak. Hosszú pályája példaértékű, mert mutatja a környezet védelmének fontosságát, valamint a természet és embertársaink szeretetének elsőbbségét a rombolás és gyűlölet felett. Dr. Köhler Mihálynak, aki  a  MAFE legidősebb tagja volt, Gyomaendrőd városa 2022. tavaszán díszpolgári címet adományozott.

Végső búcsúztatása 2022. december 28-án 11 órakor lesz Gyomaendrőd köztemetőjének ravatalozójában.

Elhunyt dr. Göde Gábor feltaláló, akinek a találmányai főleg a napenergia hasznosításával kapcsolatosak: mint tengervíz sótalantó és fázis átalakulásos hőtároló megoldás. Temetéséről később intézkednek.

Közzététel: 2022. 12. 14.

Elhunyt Kálmán Dániel feltaláló, akinek ökológiai találmányai különösen mezőgazdaságban jelentősek. Azokkal számos nemzetközi találmányi fórumon díjakat szerzett.
A MAFE 2017-ben Kálmán Dánielt "Feltalálói Életműdíjjal" tüntette ki alábbi szabadalmazott találmányok megalkotásáért:

Eljárás a talajban kötött foszfor növények számára történő hasznosítására
Inhalációs készülék asztmatikus panaszok kezelésére 
Eljárás magas zsírtartalmú húsipari szennyvíz tisztítására
Berendezés műholdpálya távvezérelt letapogatására
Szénhidrogének eltávolítására alkalmas környezetbarát mosószer
Szűrőmédium szennyezett levegő és gázok elektrosztatikus szűrésére
Adalékkompozíció növényvédőszeres burkolatok mosására 
Eljárás fungicid hatású növényvédőszer koncentrátum előállítására
Eljárás fungicid és baktericid növényvédőszer koncentrátum előállítására
Eljárás talajkondícionáló szer előállítására
Folyékony gyomirtószerek hatástartamának növelésére alkalmazható adalék

Feltalálótársunk és barátom Dani!

Bánom, hogy nem mondtam neked, míg közöttünk voltál, hogy Te azon kevesek közül való vagy, akik már az elmúl század végén tudták, hogy a világ nagy bajba fog kerülni, mert nem lesz elég ennivaló. Mindez azért lesz, mert a termőföldjeink lassan kimerülnek, többek között a hatékony foszforpótlás hiányában. A jó megoldás elmédből kipattant: a haszonnövényeik számára a talajban kötött foszfor baktériumok általi felszabadítása. Módszered sikerességét bebizonyítottad.  Alkotásaid és emléked örökre velünk marad!

V. András

Közzététel: 2022. 12. 07.

A Magyar Feltalálók Egyesületének a pedagógusainkkal való szolidaritási nyilatkozata

 

A hazai feltalálás történelmi mélypontra került, ami hosszú távú kárt okoz a társadalmunkban. Ez részben azért következett be, mert a potenciális műszaki alkotók, különösen a fiatalok, alig találnak fel valamit. Ennek egyik oka, hogy nem rendelkeznek a feltaláláshoz elengedhetetlen korszerű ismeretekkel, mert hiány van megfelelően képzett pedagógusokban. Az említett ok a magyar oktatásügy válságos helyzet miatt állt be.

A Magyar Feltalálók Egyesülete szükségesnek tartja a hazai oktatásügy sürgős reformját. Annak első lépéseként oda kell hatni, hogy legyen elég képzett pedagógus. Ezt elérni csak állami intézkedésekkel biztosított, megfelelő pedagógusi bérekkel lehet. Azok a fizetések már egy évtizede olyan alacsonyok, hogy a magyar pedagógusok anyagi helyzete tarthatatlanná vált.

Az utóbbi hónapokban a pedagógusok és szervezeteik bérharcot indítottak. Ennek jogosságát ékesen bizonyítja, hogy nagy számban a diákok és azok családtagjai is aktívan segítik a bérköveteléseket.

A Magyar Feltalálók Egyesülete támogatja a magyar pedagógusok anyagi helyzete javítását célzó harcát. A MAFE ezen szolidaritását az teszi rendkívül indokolttá, hogy a pedagógustársadalom követeléseinek teljesítése a hazai feltalálás történelmi mélypontjából való felemelkedését is szolgálja.

 

Budapest, 2022. december 7.

  Dr. Vedres András, MAFE Főtitkár

Közzététel: 2022. 11. 17.

Az EU Szellemi Tulajdon Hivatal (EUIPO) az EU valamelyik tagállamában székhellyel rendelkező kis és középvállalkozások számára 2022. január 10-től pályázatot kezel, a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó tevékenységeik: szellemi vagyon diagnózis (IP Scan), védjegy, formatervezési mintavédelem, szabadalom, mind az EU-n belül és kívül, anyagi támogatására, amely meghatározott összegű utalvány (bon) juttatása révén történik. A pályázatokat hetenként értékelik (péntek), a döntés 10 napon belüli. A pályázat 2022. december 16-án zárul. Forrás most még van!
 

Részletek tájékoztató itt található.

Közzététel: 2022. 08. 24.

A Magyar Feltalálók Egyesülete támogatásra ajánlja Maruzsi László feltaláló két találmányának ("Rendszer és eljárás játékvezető segítésére" - 225 829 sz. magyar szabadalom és "Játékvezetőt segítő elrendezés" - E19706742 sz. európai szabadalmi bejelentés) megvalósítási törekvéseit.

Részletes tájékoztató és bemutató videó itt található.

Közzététel: 2022. 07. 02.

 A Magyar Feltalálók Egyesülete 2020. és 2021. évi Közgyűléséről Beszámoló

Közzététel: 2022. 07. 02.

A Magyar Feltalálók Napjának 2022. évi megünneplése június 13-án sikeres volt Budapesten a Lipták villában. A program középpontjában Lipták Pál (1874-1926) életművének ismertetése és a szellemi örökségének, a hazai műszaki alkotó tevékenység helyzetének bemutatása volt.

Az eseményről kétrészes videofilm készült, amely itt megtekinthető: Budapest, Lipták villa

Közzététel: 2022. 05. 20.

Meghívás

Az elmúlt két évben a koronavírus járvány miatt, csak virtuális eseményeket rendezhetett a MAFE. Most két év után, a Covid visszaszorulása következtében, valóságosan találkozhatunk egymással megünnepelni a Magyar Feltalálók Napját, és a Közgyűlésünkön a dolgainkat megbeszélni.

 Ez úton is hirdetjük, hogy 2022. június 13-án (hétfő) 13:30 órára összehívtuk a MAFE 2020. és 2021. évi egyesített Közgyűlését, melynek első fele nyilvános, akkor történik a Magyar Feltalálók Napja 2022. évi megünneplése.

 Helyszín a Lipták Villa Művelődési Ház, nagyterem, Budapest, XIV. Hermina út 3. A Lipták Villa elérhető egy perces sétával a Zugló vasútállomástól, amely a Thököly út és Hungária körút sarkán van, ahol megáll az 1-es gyorsvillamos, és a Thököly úton közlekedő 5, 7, 8, 110, 112, 113 buszok és azok expressz változatai, továbbá a Lipták Villa előtt van a 72-es trolibusz végállomása. Gépkocsival érkezők számára a parkolás a Hermina úton lehetséges.
A Lipták Villa Budapest egyik építészeti gyöngyszeme, amit belülről is látni kell!

 Napirend

 13:30 A Magyar Feltalálók Napja 2022. évi megünneplése, bemutatásra kerül „Lipták Pál (1874-1926), a vasbetonfödém feltalálójának öröksége és a XXI. Század műszaki alkotói” című vetített képes előadás. A részvétel nyilvános.

14:30 Szünet

15:00 A Közgyűlés érdemi részének megnyitása (Alapszabály szerinti 2. kitűzés). Részvétel csak MAFE tagoknak.

1.     Beszámoló a járvány alatti tevékenységről és vita

2.     Tervek a 2022. évre és vita

16:30 A Közgyűlés berekesztése

 

Szeretettel várjuk a Magyar Feltalálók Napja 2022. évi megünneplésére az érdeklődőket, és a MAFE tagok megjelenését a Közgyűlésre.

 Kérjük, hogy aki a tagdíját még nem fizette ki, azt az OTP Banknál vezetett 117100002-20008945 sz. folyószámlánkra utalja, vagy a Közgyűlésen készpénzzel rendezze.

Az éves tagdíj keresőknek minimum 10 000 Ft, míg nyugdíjasoknak, diákoknak minimum 1000 Ft.

Az Egyesületünk 2010-óta egy fillér állami támogatást sem kapott. A tagtársak többsége ezért a minimális tagdíjat megtoldotta, amit a szolidaritás szép jelének tartunk, és megköszönjük.

 Reméljük, hogy mindazon feltalálók, akik túlélték a világjárványt eljönnek, hogy együtt emlékezzünk meg azokról, akik örökre eltávoztak, és együtt agyaljuk ki a jövőnk teendőit.

Közzététel: 2022. 05. 03.

Gágyor János feltaláló, a MAFE elnökségi tagja, évtizedeken át Főtitkár-helyettese, 90 éves korában elhunyt.
Ő az egyik legsikeresebb magyar feltaláló volt, aki elsőként alkotott elektromos hajtású kerékpárt, rokkant-kocsit és fűnyírót. Nevét 17 szabadalom őrzi. Nagy szerepe volt a Magyar Feltalálók Egyesületének sikeres találmányi bemutatóinak megvalósításában. Évtizedeken át vezette a MAFE feltalálói tanácsadó szolgálatát. Alkotásaival számtalan díjat nyert rangos találmányi versenyeken.

Végső búcsút vehetünk tőle 2022. május 10-én 10 órakor a Nemzeti Sírkert (Budapest VIII. Fiumei út 16-18.) ravatalozójában. Temetésére várjuk a Magyar Feltalálók Egyesülete tagjait az egyesületi zászlónk köré, hogy osztozzunk a családja gyászában.

Közzététel: 2022. 04. 29.

Kiss Lukács feltaláló, 84 éves korában elhunyt.
Jelentős találmánya volt egy inhalációs készülék légúti betegségek enyhítésére, amelyet maga gyártott és forgalmazott. Használata révén sok beteg panaszai enyhültek. Ezt a találmányát a MAFE 22 nagy nemzetközi találmányi eseményen bemutatta, melyeken ez az alkotás díjakat nyert. Kiss Lukács ezzel nagymértékben hozzájárult a magyar feltelálók nemzetközi elismertségéhez.
Legyen béke poraira, emlékét kegyelettel megőrizzük!

Közzététel: 2022. 04. 20.

Dr. Köhler Mihálynak, a  MAFE legidősebb tagjának, "Életműdíjas feltalálónak", Gyomaendrőd városa díszpolgári címet adományozott. A kitüntetett hosszú alkotó munkás életében sokat tett szülővárosa, és a magyar mezőgazdaság és a környezetvédelem  fellendítéséért. Kitüntetéséhez gratulálunk!

Közzététel: 2022. 03. 26.

Magyarország polgárai választanak április harmadikán

A 2022. évi országgyűlési választás eredménye alapján kifejezésre juthat az emberek többségének óhaja, hogy mi legyen hazánkban. A feltalálók szemüvegén keresztül azonban az jól látszik, hogy mi ne legyen Magyarországon. Erről szól Vedres András MAFE főtitkár írása: olvasható itt.