Innovációs Környezetvédelmi Verseny – EKO 2005
Magyarországi forduló
2005. július 11-12-én, Budapest, Magyar Szabadalmi Hivatal
Nemzetközi döntő
2005. december 2-án, Czestochowa, Lengyelország

A környezettudatos alkotó tevékenység a leghatékonyabb környezetvédelem!

AZ EKO 2005 főtámogatója:

Microsoft Magyarország Kft.

Beszámoló

Az EKO 2005 – Innovációs Környezetvédelmi Verseny nemzetközi döntője

A Visegrádi országok szakmai szervezetei 2005. év első félévében megszervezték majd lebonyolították a nemzeti fordulókat. Magyarországon volt a legtöbb pályázat (49 szenior + 3 junior = 51) ezután Lengyelország (24 + 20 = 44) Csehország (22 + 18 = 40) és Szlovákia (5 + 11 = 16) volt a sorrend.
Minden országból egy szenior és egy junior (egyetemista) korú pályázó munkája kerülhetett a nemzetközi döntőbe.

Az EKO 2005 döntőjének győztese (díj: 7 000 Zloty):

Schremmer István - Tilky Péter / G. I. C. Kft: Víz alatti plazmaberendezés veszélyes anyagok ártalmatlanítására

 

Az EKO 2005 – Innovációs Környezetvédelmi Verseny magyarországi fordulójáról

Nagyiványi Zoltán úr, hazánk krakkói főkonzuljának javaslatára a Magyar Feltalálók Egyesülete csatlakozott a Visegrádi Országok, feltaláló, valamint innovációs szervezetei által kezdeményezett környezetvédelmi versenyhez. Első lépésként a Magyar Feltalálók Egyesülete pályázatot hirdetet a környezetvédelemmel kapcsolatos műszaki alkotások minősítésére. A versenykiírást > > > itt honlapunkon  és a „PATENT” hírlevelünk 21. számában megtalálják. 

A benyújtott pályázatokat (51 téma) szakértők értékelték külön-külön pontozva a környezetvédelmi hasznosságot, a leleményt, a műszaki színvonalat és a bemutatás módját. A zsűri az Internet segítségével végezte munkáját. Az összesített pontok adták a végső sorrendet. Ez alapján neves személyiségekből álló bizottság ítélte oda a kitüntető címeket, amelyek az alábbiak voltak: A legtöbb pontot elért (85-100%) megoldásokra történt a „Környezetvédelmi műremek” minősítés adományozása. Az ilyen találmányok feltalálói a „Környezetvédelem mestere” címet kapták (17 találmány). A pályamunkák második csoportjában (60-84%) „Környezetbarát találmány” minősítéseket adtak ki (17 találmány). Végül a továbbiak a MAFE elnökségének dicséretét érdemelték ki szereplésükért (10 találmány). Diákok készítette legjobb pályamunkák szerzőinek (két egyetemista) a „Környezetvédelem ifjú mestere” címet adományozta a bizottság.

A legtöbb pontot elért szenior és junior pályamunka került a Visegrádi Országok innovációs szervezetei által rendezendő döntőbe. A legjobb és széles oltalommal rendelkező környezetvédelmi találmány nyerte az ENSZ-WIPO aranyérmét. A MAFE „Invenció díj” kitüntetésben részesítette a kimagasló leleményt felmutató megoldások kidolgozóit (4 téma). A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által felajánlott 1,5 millió forint összegű pénzdíjat megosztva 12 témával nyerték el.

A címeket, és egyéb jutalmakat július 11-én adták át a Magyar Szabadalmi Hivatal aulájában. Az ünnepséget Bakos  Éva asszony az MSZH főigazgatója nyitotta meg. Az elnökségben helyet foglalt Kovács Vince úr a MKIK alelnöke, Sindelyes Gábor főtanácsos, a úr a KVVM és Krap Géza dr. a Magyar Biztonságtudományi Társaság titkára. A V4 országok szervezőbizottságának külföldi tagjai közül megtisztelte az eseményt Marek Szulbinski (Lengyelország), Milan Skrobian és Martina Sajkova (Szlovákia) valamint Vitéz Károly (Szerbia), aki átadta az elmúlt hónapban a MAFE tagjai által Belgrádban és Szabadkán elnyert díjakat.

Az EKO 2005 - Innovációs Környezetvédelmi Versenyen megszerzett elismeréseket és díjakat Szántay Csaba akadémikus adta át az alábbi pályázóknak:

A „Környezetvédelmi műremek” minősítést elnyert találmányok és feltalálóik, akik a „Környezetvédelem mestere” kitüntető címet érdemelték ki (megadva az egyéb díjakat is) > > > itt

A „Környezetbarát találmány” minősítést elnyert találmányok és feltalálóik
(megadva az egyéb díjakat is) > > > itt

 „MAFE elnökség dicsérete” a pályázati szereplésért (megadva az egyéb díjakat is) > > > itt

„Környezetvédelem ifjú mestere” cím nyertesei (megadva az egyéb díjakat is) > > > itt

Képriport

A díjkiosztó elnöksége: Kovács Vince - Szántay Csaba - Bakos Éva

 

        

Delegátusok külföldről: Marek Szulbinski - Milan Skrobian - Vitéz Károly

 

   

Pályamunkák kiállítása

 

   

A szimpózium hallgatói és a PET palack tömörítő bemutatása

DVD film készült az eseményről. A lemez megrendelhető, > > > a továbbiak itt
Egy kis ízelítő > > > itt megtekinthető (Windows video formátum).

Érdeklődés telefonon: 1/220 3040, e-mail: genius@inventor.hu. Főrendező: Dr. Vedres András, telefon: 20/ 945 8078

Ugrás MAFE honlap főlapjára