GÉNIUSZ - EURÓPA

Nemzetközi Találmányi Vásár és  Diplomázók Nemzetközi Fóruma

HUNGEXPO - Budapesti Vásárközpont, 2009. szeptember 9. - 13.

A Magyar Feltalálók Egyesülete magalapítása 20. évfordulójának megünneplésére

Frissítve: 2009. december 31.

Az Európai Parlament kezdeményezése:

A "Kreativitás és Innováció Európai Éve 2009" eseménysorozat, melynek része a GÉNIUSZ EURÓPA

Álmodj, alkoss, újíts!

Nemzetközi rendező:

Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetsége - IFIA, alapítva: 1968.

Inventors - Inventions - Innovation - Prospertity!

Hazai rendező:

Magyar Feltalálók Egyesülete - MAFE, alapítva: 1989.

Alkotás - Szeretet!

Diplomázók Nemzetközi Fóruma - Riport

 

A GÉNIUSZ - EURÓPA Nemzetközi Találmányi Vásárt és a Diplomázók Nemzetközi Fóruma a Budapesti Vásárközpont 16-os pavilonjában kapcsolódva a 113. Budapesti Nemzetközi Vásárhoz (szeptember 9-13.) hatalmas siker volt.

A megnyitó ünnepségen szeptember 9-én reggel a szalagot Lu Dahan a China Association of Invention főtitkára vágta át > > > videó riport itt.

További tájékoztató a GÉNIUSZ - EURÓPA eseményről > > > itt.

A résztvevők és témáik jegyzéke > > > itt

 Rövid filmtudósítások a Diplomázók Nemzetközi Fórumán megtartott előadásokról > > > Első rész > > > Második rész

A magyar résztvevők munkái > > > dolgozatok illetve összefoglalók

 

TÁJÉKOZTATÁS

 

Meghatározása

A projekt lényege nyilvánosság biztosítása felsőfokú oktatási intézmény diplomázói számára.

A résztvevők diplomamunkájukat kiállítják a GÉNIUSZ - EURÓPA Nemzetközi Találmányi Vásáron (Budapesti Vásárközpont, 2009. szeptember 9-13.), és angol nyelvű előadást (maximum 5 perc) tarthatnak munkájukról a vásárhoz kapcsoltan megrendezendő tudományos konferencia keretében.

A szereplésük virtuálisan (Internet, videó-film és nyomtatott anyag) meg lett örökítve.

 

Céljai

A kreativitás és innováció meg kell, hogy nyilvánuljon a diplomázók munkáiban. Ezzel a rendezvénnyel kapcsolódva az EU „Kreativitás és Innováció Európai Éve” rendezvénysorozathoz erre kívántuk a társadalom figyelmét felhívni.

Különösen a mai válságos időkben fontosnak ítéljük meg a fiatal kezdő műszaki szakembereket első alkotásaikon, a diplomamunkáikon keresztül megismertetni a potenciális munkáltatóikkal.

Törekvésünk volt még, hogy felkeltsük az ifjú műszakiakban a feltalálás iránti kedvet, értékelve és elismerve munkáikban a leleményt.

 

Helyszín, időpont:

Budapesti Vásárközpont,  16-os pavilon, (Budapest, X. Kerület Albertirsai út 10.) 2009. szeptember 9-13. BNV térkép  > > > itt  

A Diplomázók Nemzetközi Fóruma keretében a Tudományos Konferencia szeptember 10-én 11:00 órai kezdettel volt a helyszínen.

 

Részvétel

Az eseményen csak benevezett, és a rendezőség által elfogadott olyan diplomamunkával, normál oktatásban vagy PhD hallgatóként készített művel lehetett részt venni, amelyet  a 2008. illetve 2009. oktatási évben, a technikával kapcsolatos témakörben sikeresen kidolgoztak. A diplomamunkát nevezni csak a GÉNIUSZ - EURÓPA Nemzetközi Találmányi Vásáron szereplő IFIA szervezetnek lehetett. Magyarországon ez a szervezet a Magyar Feltalálók Egyesülete.

A Diplomázók Nemzetközi Fórumán nyolc országból 32 résztvevő szerepelt.

 

Szabadalmi védettség

A szabadalmi védettség nem volt követelmény. A kiállításra vonatkozott  a „kiállítási kedvezmény” jogintézménye, ezért akinek még nem volt szabadalmi bejelentése, és a Rendezőségtől igazolást kért műve bemutatásáról, akkor nem számít újdonságrontásnak a bemutatója, így fél éven belül a tárgyban szabadalmi bejelentést tehet.

Lehetőségek a bemutatáshoz

A diplomázók fórumának benevezett résztvevői egy kiállító falat (poszter helyet, 1 méter széles), kaptak díjmentesen a rendezőségtől. A témáikat 5 percben angol nyelven ismertették szeptember 10-én 11 órától a Vásárközpont Kék-termében.

Zsűrizés és díjazás

A diplomamunkák értékelése a lelemény (35 %), és a jövőbeli hasznosságuk (35 %), valamint a bemutatás (poszter és az előadás) színvonala (30 %) alapján történt. Az értékelést a GÉNIUSZ Bíráló Bizottság végezte.

A GÉNIUSZ Bíráló Bizottság elnöke dr. Jerzy Polaczek (Lengyelország), alelnöke Yasser Saada (Szíria) további tagjai minimum öt témát bemutató IFIA szervezetek megbízottjai (Lengyelország és Szíria kivételével).

 Értékelés:

A kiállításon bemutatottak értékelése a helyszínen 2009. szeptember 9-én és 10-én 10-18 óra között történt.

 Díjkiosztó ünnepség:

A díjkiosztó ünnepség 2009. szeptember 12-én 18:30 órakor volt a kiállítás helyszínén.

A GÉNIUSZ - EURÓPA és a Diplomázók Nemzetközi Fóruma az NKTH anyagi támogatásával
valósult meg

              

 

Vissza a MAFE honlapjára